През последния месец на отминаващата година жителите на Великобритания ще изхарчат за коледни подаръци на роднини и близки почти 83 милиарда британски лири или 134 милиарда долара, пише БТА.

Това се казва в прогнозата, представен а днес от авторитетната консалтингова организация "Пеймънтс каунсъл", предаде ИТАР-ТАСС.

По този начин общите разходи на британците ще надхвърлят с 1,2 процента показателите за декември миналата година.

Специалистите свързват нарастването на покупателната активност с "подобряване благосъстоянието на населението", което на свой ред се дължи на "постепенното възстановяване на икономиката след кризата".
Миналата година всеки британец е изхарчил за коледни подаръци средно по 340 лири или почти по 550 долара. В "Пеймънтс каунсъл" очакват, че през декември тази година този показател ще бъде надхвърлен.

По прогноза на специалистите около 12 процента от подаръците ще бъдат купени по интернет. Сумата, която ще бъде изразходвана, ще е около 10 милиарда лири или 16 милиарда долара. А това е с 15 на сто повече, отколкото миналата година.

През последните 10 години популярността на пазаруването онлайн е нараснала почти с 500 процента, което отразява една от най-видимите тенденции в поведението на британските потребители.

"Хората са осъзнали удобството, което им дава интернет, и сега в предпразничните дни предпочитат да не се блъскат по опашки в препълнените магазини", отбелязва официален представител на "Пеймънтс каунсъл".