От следващата година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените добавки и подобрители, вместо тези съставки да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та.

Това ще стане през декември 2014 г., съобщи за „Монитор” изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Европейският регламент, който става задължителен и за нашата страна, сериозно подобрява изискванията към етикетирането. „Имаше доста дълъг срок, за да свикнат производителите с него. Той не допуска технологични хватки, така че да запишеш някакъв номер и на потребителят да не му е ясно за какво е Е-то, трябва да се изписва цялото име на добавката”, обясни още проф. Моллов.

Съществува друга група вещества, които изискват сериозен контрол - това са различните замърсители, остатъци от пестициди и ветеринарно-медицински препарати, хормони, които досега никога не са влизали в съдържанието на етикета, напомни той.

Новото европейско законодателство в областта на етикетирането на храните е директно приложимо за всички страни в общността, а регламентът не е нужно да бъде въвеждан допълнително в национални актове и български наредби. Той се прави с цел потребителите от общността да имат информиран избор при покупката на храни.

С въвеждането му става задължително обявяването на хранителната стойност. Купувачите ще виждат в таблици енергийната стойност на продукта – мазнини, въглехидрати, захари, протеини, сол и други важни съставки.

Друга новост е увеличението на размера на буквите, с които е изписана информацията за храните. Заради дребните буквички много потребители на Стария континент срещат трудности при разчитането на етикетите.

В някои магазини дори има лупи по рафтовете, за да могат купувачите да се ориентират в надписите. След влизането на регламента в сила обаче е предвидено размерът на буквите да бъде 1.2 мм.

Без да се засягат националните мерки, задължителната информация за храните се обозначава на видно място по такъв начин, че да бъде лесно видима, четлива и когато е необходимо — незаличима. Информацията по никакъв начин не се скрива, затъмнява, отнема или прекъсва от какъвто ида било текст, изображение или друг пречещ материал, гласи член 13 за представяне на задължителните данни на регламент 1169/2011.

Произходът на суровините е другата нова информация, която трябва да се изписва. Досега е задължително изписването на произхода за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса – говеждо, телешко, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.