Премиерът Пламен Орешарски коментира от Букурещ, че министър Драгомир Стойнев е имал разрешение да договаря с американската страна изграждането на 7 ми реактор в АЕЦ Козлодуй.

Защо мислите, че икономическия министър има самоинициатива по отношение на неговите контакти в Съединените щати. Подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме и, за първи път, може би, в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои оттук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари.

Премиерът коментира още, че идеята за 7- ми реактор тепърва ще се разработва и не изключи да има конкурс за изграждането, предаде БНР:

Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадии.

На въпрос какво ще стане със вече изградения реактор за АЕЦ Белене от руската страна Орешарски обясни, че се мисли по темата:

Как какво става? В арбитраж сме, знаете! И това е приемственост в политиките, макар че тази приемственост в случая не е много добро наследство. Един объркан казус, с който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак си от тази ситуация.