Американският автомобилен гигант Ford Motor Co съобщи във вторник, че изтегля 161.3 хил. кросоувъра от модела Ford Escape от 2013 г. Причината за решението са зачестилите случаи на запалване в двигателния отсек на тези автомобили с двигатели 1.6.

От компанията съобщават, че пожар може да възникне заради неправилно поставени горивопроводи. В САЩ мярката ще засегне почти 140 хил. автомобила, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това не е първият подобен случай за Ford, припомня БГНЕС.

В началото на декември 2012 г. американският автомобилен конструктор обяви, че изтегля над 89 хил. свои коли, продадени в САЩ и Канада, заради риск от подпалване на двигателя. Ставаше дума за повече от 73 хил. коли Ford Escape и към 16 хил. Ford Fusion - всички с 1.6-литров двигател.

През юли американската автомобилна корпорация трябваше да изтегли от пазара и 11.5 хил. Ford Escape, модел 2012 с двигател с обем 1.6 литра. Отново ставаше дума за неизправност в двигателя, която би могла да предизвика запалване, което на свой ред да доведе до загуба на човешки живот. При моделите с двигател с обем 2 и 2.5 литра подобен дефект не бе открит.

През август тази година Ford Motor бе принудена да плати глоба от 17.35 милиона на властите в САЩ заради забавяне на изтеглянето от пазара на автомобили, при които бе открит проблем със сигурността. Разследването на американската агенция за пътна безопасност (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) бе започнато през 2012 заради няколко инцидента, един от които завърши със смърт.

От Ford отрекоха тогава, че са забавили процеса. Компанията уточни, че "приема споразумението, предложено от правителството, за да избегне продължителен юридически спор".

В САЩ се следи строго за спазване на нормите за безопасност и дори само при наличие на потенциални проблеми компаниите са принудени да прегледат всички автомобили от съответния модел и да отстранят проблема за своя сметка.