Бившият испански министър-председател Хосе Луис Родригез Сапатеро заяви, че проблемът с еврозоната е, че монетарната й политика преди кризата е била такава, че да подпомага Германия, а не страни като Испания.

Сапатеро, който беше министър-председател на Испания в периода 2004-2011 г., е заявил пред CNBC, че облекчената монетарна политика на ЕЦБ е спомогнала за прегряването на испанския имотен пазар, което е довело до срива му през 2008 г.

Последвалият удар върху испанския банков сектор накара правителството да приеме 41 млрд. евро помощни средства.

"Монетарната политика на ниски лихви, следвана от създаването на еврото до преди кризата, беше проектирана за възстановяването на Германия. Какъв ефект имаше тя обаче в страни като Испания? Тя създаде огромен ръст в кредитирането, което създаде балони," казва Сапатеро.

Според него ниските лихви на ЕЦБ преди кризата са спомогнали за увеличаване на търсенето на германски продукти и са позволили на страната да натрупа голям излишък по търговския баланс.

"Германия имаше голямо производство и много малко местно търсене. Тя не можеше да продаде собствените си продукти. Испания ги купуваше благодарение на кредитирането, което германците финансираха," казва Сапатеро.

"Това беше моделът. Ние се съгласихме с него, когато беше създадено еврото, а това бяха условията, които Германия наложи," добавя той.

"По мое мнение еврото трябва да престане да бъде валута, която разчита на различни стълбове като фискална политика, фискален съюз, банков съюз, финансов съюз и еврооблигации," казва Сапатеро. "Германия казва "не" на еврооблигациите, но мисля, че това, което те казват, е "не" на еврооблигациите засега.

Сапатеро говори пред CNBC след представянето на неговите мемоари El Dilema (Дилемата). Той е първият важен европейски политик, който публикува собствена версия на кризата в еврозоната.