Китай е поела контрола над целия петролен сектор на Еквадор, пише Reuters.

Еквадор изпадна в дефолт по свои задължения в размер на 3.2 млрд. долара през 2008 г., след което до голяма степен изгуби достъп до международните кредитни пазари. Тогава страната се обърна за помощ към Китай.

В замяна на покриването на 61% от финансовите нужди на Еквадор за 2013 г. в размер 6.2 млрд. длара, през ноември Китай си е осигурила правата върху до 90% от износа на петрол на Еквадор в следващите години (за сравнение Китай притежава 23% от емитирания от САЩ дълг).

Нещо повече, малка част от всичкия този петрол отива в Китай. Вместо това, китайски петролни компании продават петрола чрез компании, които минават за еквадорски търговски партньори.

Според Reuters стойността на петрола, който Еквадор продава годишно, възлиза на 13 млрд. долара, а средствата предоставени от Китай покрива една малка част от тези близо 13 млрд. долара, които Еквадор може да спечели от продажба на петрол.

"Това е голяма и драматична промяна", казва Рене Ортиз, генерален секретар на ОПЕК и бивш енергиен министър на Еквадор. "Никога преди това Еквадор не е обещавала петрола си на кредитор."

По-голяма част от петрола на Еквадор отива за директно за САЩ или се транспортира до зона в близост до Панама, откъдето се товари на плавателни съдове за САЩ.