Парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС ще подкрепят предложението за въвеждане на 20% такса върху електроенергията от ВЕИ-тата. Това заяви в Боровец депутатът от социалистите Петър Кънев, предаде БГНЕС.

Кънев каза, че не знае как ще се отрази тази мярка върху цената на тока за потребителите, но цитира следните цифри: "През 2010 година в България са инсталирани 35 мегавата мощности на вятърни и слънчеви централи. През 2011 година – 135 мегавата, а през 2012 година – 840 мегавата".

"Очакванията ни са, че след въвеждането на този 20-процентен данък в бюджета ще влязат 160 милиона лева. Това автоматично означава, че става дума за пазар от около 700 милиона лева. Пазар, който срещу 700 милиона лева годишно, осигурява 8% от потреблението на електроенергия в България", обясни Петър Кънев. Той отказа да коментира за какво ще бъдат използвани тези 160 милиона лева.

Депутатът не очаква да има промени в бюджета. "Най-вероятно няма да има промени в бюджета, поне за сега, след дебатите, които минаха не се очертава нищо скандално", каза той.

Кънев заяви, че на срещата в Боровец подробно е бил представен проекта за Фонд за растеж, който се предвижда да бъде създаден. Той обясни, че министърът на финансите Петър Чобанов е представил в слайдове как ще функционира този фонд: ниво на вземане на решения; откъде постъпват предложенията; кой ги разглежда и в какви срокове и т.н. "Ние желаем да има прозрачност в усвояването на този фонд, а да не става какво преди", заяви още Кънев. Според него най-важното за този фонд е, че за пръв път на конкурсен принцип ще бъдат усвоени 500 милиона лева, като усвояването ще бъде в рамките на две години.