Петима финансисти "с високи морални и нравствени качества" ще съветват кабинета за фискалната политика. Това е записано в проектозакона за създаването на фискален съвет, който трябва да влезе в сила от началото на следващата година.

Изискването за новия орган, който ще се финансира през бюджета на парламента, е от ангажиментите на страната ни към Брюксел.

Петимата му членове ще се избират от народните представители за шест години, като функциите им ще бъдат да анализират политиката и основните документи в сферата на финансите и да съветват кабинета.

Препоръките им обаче няма да са задължителни. Маринела Петрова от Министерството на финансите каза, че ако правителството не се съобрази с тяхното мнение, в закона е предвидено, че трябва са бъдат приведени аргументи защо не се съобразява.

Запитана какво ще гарантира, че у нас няма да се повтори ситуация като в Унгария и съветът да бъде набързо затворен, Петрова каза, че този въпрос не трябва да бъде отправян към нея, но направи уговорката, че е създадена рамка, която в максимална степен не дава възможност това да не се случи, предаде Дарик.

Експертът изтъкна, че тези хора ще имат свободата да посочват грешките на властта по отношение на финансовата политика и увери, че това няма да доведе до тяхното уволнение. "В закона има конкретно дефинирани правила, при които членове на съвета могат да бъдат уволнени. Има клаузи, които ако не бъдат спазени, тогава единствено те могат да бъдат уволнени", каза тя.

По думите на Петрова всичко зависи от самите личности, които са членове на съвета и техните качества и затова е записано, че те трябва да са хора с високи нравствени качества.