Забраната за пушене на закрито не се спазва, а ако един закон не върши работа, значи няма нужда от него. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Спас Панчев от "Коалиция за България" по повод информацията, че промените в Закона за здравето, либерализиращи забраната за пушене на закрито, трябва да бъдат приети до края на годината.

По думите ако гласуването е по съвест, проектозаконът ще мине без проблеми. Според Панчев ДПС, "Атака" и някои депутати от ГЕРБ са готови да подкрепят готвените промени.

Той поясни, че гласуването на Закона за здравето ще стане веднага след като бъде приет бюджет 2014.

Против либерализирането се изказа бившият здравен министър Десислава Атанасова: "Всеки, който пуши, има избор. Той може да пуши където иска на разрешените от закона места - навън, в колата си, вкъщи, където не пречи на никого, защото това че правото на пушачите е нарушено, има решение на Върховния административен съд в противоположната посока по повод забраната в Кюстендил".

В своя защита Спас Панчев припомни, че в Германия съдът е възстановил правото на пушачите да пушат. В Швейцария това станало след гласуване на референдум.

По – рано допитване показа, че 60% от българите смятат, че в заведенията не трябва да се пуши.