Изненадващ спад в американските петролни запаси доведоха до поскъпване на петрола на международните пазари. Фючърсите на щатския суров петрол поскъпнаха с 1.17 долара, или 1.2% до 97.21 долара за барел.

Запасите от петрол в САЩ са се понижили с 12.4 милиона барела през изминалата седмица, което инициира четвъртия дневен ръст за суровината. Това бе най-дългата печеливша серия на петрола от август.

Запасите на бензин също са се понижили – със 119 000 барела през миналата седмица.

Междувременно страните от ОПЕК се очаква да запазят производството си без промяна на днешната си среща във Виена, което бе друг фактор, оказал възходящ натиск върху цената на „черното злато“.

Повишение отбеляза и петролът тип брент. Фючърсите му поскъпнаха с 40 цента до 113.02 долара за барел с доставка през декември.

Златото се търгува близо да най-ниската си стойност за последните пет месеца, вследствие на признаците за икономическо възстановяване в САЩ, които повишават спекулациите за край на паричните стимули за икономиката от страна на Фед.

Благородният метал се търгува при нива от 1 221 долара за унция, като от началото на годината е загубил 27% от стойността си.

Според специалисти при добри данни за заетостта от частния сектор, златото може да тества психологическото ниво на подкрепа при 1 200 долара за унция.