Азиатските индекси се понижиха, след като китайските лидери не успяха да отговорят на очакванията на пазара след края на четиридневната им среща вчера и очакванията за начало на ограничаването на стимулите в САЩ.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, се понижи с 0.8% до 138.63 пункта в Токио, насочвайки се към най-голямия си спад от три дни насам.

„Малко хора купуваха акции преди комюникето на китайските лидери, като инвеститорите останаха разочаровани впоследствие“, според Андрю Съливан, директор продажби в Kim Eng Securities, цитиран от Bloomberg.

Хонконгският индекс се понижи с 1.5%, насочвайки се към най-ниското си затваряне от 4 септември насам. Шанхайският основен индекс загуби 1.3% от стойността си.

С 1.1% се понижи тайванският претеглен индекс, а австралийският S&P/ASX 200 загуби 1.4%. Корейският Kospi падна с 1.6%, след като акциите на компанията с най-голяма тежест - Samsung Electronics Co., загубиха 2.5%.

Книжата на китайските банки бяха сред най-губещите, след като малко бе споменато за реформите в банковия сектор след края на срещата на лидерите на комунистическата партия. Акциите на Industrial & Commercial Bank of China Ltd. поевтиняха с 3%, а тези на China Construction Bank загубиха 2.4%.

На отрицателна територия се търгуват днес и фючърсите на щатските индекси, като тези на широкия индекс S&P 500 са с 0.4% надолу.

От компаниите от азиатския индекс MSCI Asia Pacific Index, отчели своите тримесечни резултати, над 50% са превишили средните прогнозирани от анализаторите печалби.

Петролът продължи да поевтинява и след като вчера загуби 2.2% от стойността си, се търгува близо до най-ниските си стойности за последните пет месеца.

Фючърсите на щатския суров петрол с доставка през декември се търгуват при нива от 93.12 долара за барел, докато петролът тип брент се търгува при нива от 106.05 долара. Така спредът между двата петрола е при ниво от 12.93 долара за барел - най-много от 30 октомври.