Столицата на Венецуела – Каракас, е изместила Токио в класацията за най-скъп град в света за чуждестранни работници, според нова класация на ECA относно разходите за живот по света.

Това е първият път, в който Каракас оглавява класацията и е сериозно изкачване от страна на столицата на Венецуела, която през изминалата година заемаше едва седма позиция.

Повишаването с 60% на разходите за храни и услуги е допринесло за първото място в класацията.

Венецуела страда от една от най-високите инфлации в света, до голяма степен следствие на правителствените ценови ограничения, довели до недостиг на стоки и спекула в страната, както и заради стриктния контрол върху валутната търговия.

Правителството забранява достъпа до щатски долари, което допълнителни води до поскъпване на храните и внасяните стоки.

Изследването е направено въз основа на потребителска кошница от стоки и услуги, често закупувани от чуждестранните работници в 440 големи града на света. Кошницата включва плодове и зеленчуци, алкохол и цигари, облекло и др.

В кошницата не се включват разходите за наеми, училищни такси, покупки на автомобили и др., които традиционно се покриват от работодателите.

На второ място като най-скъпо място за чужденците се нарежда Луанда – столицата на Ангола. Високите разходи за продукти следствие на значителните вносни мита, високите данъци и монополното предлагане от страна на вериги, свързани с политическия елит, са основна причина за това.

На трето място се класира Осло, столицата на Норвегия. Междувременно миналогодишният лидер Токио се понижи до 10-о място в класацията заради поевтиняването на йената спрямо останалите основни валути.