Два българо-китайски бизнес форума – в столицата Пекин и в индустриалния център Чунцин, са включени в програмата на официалното посещение в Китай на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Представители на 23 български компании от лозаро-винарския сектор, енергетиката, хранителната промишленост, земеделието, строителството, машиностроенето, финансовите услуги и туризма ще имат възможност да запознаят представителите на китайския бизнес със свои продукти и производства. Ще бъдат организирани множество бизнес-презентации и щандове с български стоки и продукти.

На 13 декември 2013 г. ще се проведе двустранен бизнес-форум в Чунцин, определян като най-бързоразвиващия се китайски град,търговска столица на Югозападен Китай и един от най-големите индустриални центрове на страната. Предвижда се на форума изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Евгений Иванов да направи презентация на бизнес-климата в България и възможностите за инвестиции в нашата страна. Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев ще представи лозаро-винарския сектор, а участниците във форума ще имат възможност да дегустират български вина.

Бизнес- форумът в Пекин, който ще се проведе на 16 декември 2013 г., ще открият председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия г-н Уан Дзифей.

В рамките на посещението ще бъде подписан Протокол относно фитосанитарните изисквания за износа на царевица от България за Китай между Главната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китай и Министерството на земеделието и храните на България.

Конкурентните предимства на България и възможностите за инвестиции ще бъдат основен акцент в разговорите на българската делегация в Китай, съобщава Стандарт. По време на бизнес-форумите се очаква да бъдат подписани редица договори, както и да бъде коментиран потенциала за разширяване на икономическия обмен между двете страни – въпреки видимия му напредък през последните 10 години. Стремежът на България е да увеличи стокооборота и да насърчи китайските инвестиции в перспективни области като инфраструктурата, селското стопанство, високите технологии, туризма. Пред своите китайски домакини официалната българска делегация и представителите на българския бизнес ще представят благоприятната инвестиционна среда в България, като ще бъде изтъкнат достъпа до европейския пазар и ниските данъци. Китайската страна има подчертан интерес към участие в проекти в България за изграждане на пътища, жп и други инфраструктурни обекти, както и в трансграничното сътрудничество в региона.