На границата на бедността и социалното изключване през 2012 г. са се намирали около 124.5 млн. души, или 24.8% от жителите на Европа, показват данните на Европейската социологическа служба (Евростат).

Намаляването на броя на гражданите, заплашени от бедност и социално изключване, е една от основните задачи на европейската стратегия Европа 2020 г., но въпреки това техният брой продължава да расте. През 2011 г. 119.6 млн. души (24.3%) са били заплашени от бедност, през 2008 г. 23.7% от населението на Европа се е намирало в такъв риск.

Според методологията на Евростат в групата „на границата на бедността и социалното изключване“ са три групи граждани. Първата категорияса членове на домакинствата, чиито среднопретеглени доходи са под прага от 60% от средния разполагаем доход за страната след социалните трансфери. Бедните хора в Европа са повече от 85 млн. евро (17% от населението).

Втората категория включва тези, които страдат от недостиг на средства по четири от деветте изброени показателя: възможност за плащане на наем / ипотека и битови сметки, поддържане на достатъчно ниво на топлина в дома, покриване на неочаквани разходи; консумация на месо, риба или еквивалентно количество белтъчини всеки втори ден, седмица отпуск извън дома, кола, пералня, цветен телевизор, телефон (включително мобилни телефони). От липса на такива условия страдат почти 50 милиона души (9.9%).

52 млн. европейци до 59 години живеят в семейства с много ниска интензивност на труда (по малко от 20% от общия трудов потенциал).

България остава отново начело на класация по брой на гражданите в риск от бедност и социално изключване. Почти половината българи (49%) рискуват да се окажат под прага на бедността.

По брой хора в риск от бедност начело е Италия. Макар в процентно отношение 30% от гражданите ѝ да са заплашени от бедност, като брой те са 18.2 млн. души.

Най – добри резултати постигат Холандия и Чехия, в които едва 15% от гражданите могат да се окажат в социалната периферия.