General Motors (GM) съобщи, че назначава Мери Бара за свой генерален директор. Бара ще се присъедини към елита от жени, начело на най-големите компании в света.

В момента едва 5% от най-големите корпорации в САЩ са оглавявани от жени, пише CNBC.

Медията ни представя 10-те най-големи компании, начело на които стоят жени. Следва да се има предвид, че Бара не попада в класацията, тъй като ще заеме поста си на 15 януари.

С оценката си от 56.4 млрд. долара GM би се наредила на 5-та позиция.

10. Урсула Бърнс (Xerox, 14.1 млрд. долара)

Урсула Бърнс е първата афроамериканка, която застава начело на компания от Fortune 500. Тя се присъединява към Xerox на 29-годишна възраст, като днес ръководи повече от 140 хил. служители, а компанията е представена в 160 страни. През 2010 г. президентът Барак Обама я назначи за вицепредседател на Съвета по износа към администрацията на президента.

9. Патриша Урц (Archer Daniels Midland, ADM, 28 млрд. долара)

Патриша Урц е начело на ADM от 2006 г. Година по-късно тя става председател на борда на директорите на компанията, която се занимава с обработка и производство на хранителни съставки и биогорива. Урц е била още в борда на директорите на Procter & Gamble, на Американско-китайския бизнес съвет и на Съвета по износ към администрацията на президента.

8. Фиби Новакович (General Dynamics, 31.9 млрд. долара)

Новакович застава начело на General Dynamics през май 2012 г., а от началото на 2013 г. е и председател на съвета на директорите на компанията. Тя е и 75-та най-влиятелна жена в света според класацията на сп. Forbes.

7. Керъл Мейровиц (TJX, 44.1 млрд. долара)

Керъл Мейровиц се присъединява към TJX през 1983 г. и става президент през 2005 г. Тя влиза в борда на директорите на следващата година. TJX има над 2 900 магазина, в това число от веригите TJ Maxx, Marshalls и Home Goods.

Вижте още: Шест тайни на успелите жени

6. Мерилин Хюсън ( Lockheed Martin, 44.5 млрд. долара)

Мерилин Хюсън е президент и главен изпълнителен директор на компанията от 1 януари 2013 г. Тя работи в компанията вече 30 години. Lockheed Martin е най-големият доставчик на Пентагона и най-големият производител на оръжия в света.

5. Маргарет „Мег“ Уитман (Hewlett-Packard, 52.4 млрд. долара)

Мег Уитман беше президент и главен изпълнителен директор на eBay в продължение на повече от 10 години, преди да застане начело на HP. Уитман дори се кандидатира за губернатор на Калифорния през 2010 г., като похарчи 178 млн. долара собствени средства за кампанията си, но изгуби изборите от Джери Браун. Това е най-голямата сума, харчена за предизборна кампания в Калифорния.

4. Елън Кулман (DuPont, 56.9 млрд. долара)

След като в продължение на три месеца заема длъжността президент на E. I. du Pont de Nemours, Елън Кулман става главен изпълнителен директор на компанията на 1 януари 2009 г. Тя започва работа в компанията 21 години по-рано като маркетинг мениджър.

3. Айрин Росенфелд (Mondelēz International, 60.8 млрд. долара)

Айрин Розенфелд е назначена за главен изпълнителен директор и председател на Kraft Foods през 2012 г. Kraft е една от най-големите международни компании за храни и напитки, като част от нейните марки са Cadbury, Nabisco, Trident и Oscar Mayer. След като компанията се раздели на две през октомври 2012 г. Росенфелд пое управлението на международния хранителен бизнес, носещ името Mondelēz International.

2. Индра Нуи (Pepsico, 126.8 млрд. долара)

Индра Нуи става президент и главен изпълнителен директор на Pepsico през 2006 г., както и председател на компанията на следващата година. Мултинационалната компания има порфолио, включващо 22 марки, генериращи продажби от над 1 млрд. долара. Сред по-известните марки на компанията са Pepsi, Frito-Lay, Gatorade, Quaker и Tropicana.

1. Вирджиния Ромети (IBM, 192.7 млрд. долара)

Ромети пое поста главен изпълнителен директор на International Business Machines (IBM) през януари 2012 г.. Тя започва в компанията през 1981 г., като през цялото време досега е заемала различни ръководни роли. IBM има над 430 000 служители.