В момента се работи по инфраструктурни проекти с обща дължина над 1100 км и на стойност над 1,5 млрд. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на представянето на отчета на ведомството й.

Продължава изграждането на магистрали и скоростни пътища, но специално внимание ще се обърне на пътищата втори и трети клас, занемарени с години, обеща Терзиева и допълни, че по тази причина ще продължи финансирането и с национален бюджет и по оперативната програма „Региони в растеж", която разполага с около 170 млн. евро.

„Продължава подготовката на проекта за лот 3 на магистрала „Струма". Има идеен проект, до края на 2020 г. да е готов участъкът от магистралата, като в Кресненското дефиле ще има две тунелни тръби”, обясни министърът.

„Тунелът под Шипка остава приоритетен проект и работата по него продължава, но не за сметка на съкращаване на пари за безопасността или правенето на един тунел през Кресненското дефиле”, обясни Десислава Терзиева.

В началото на 2014 г. ще стартират тръжни процедури за рехабилитация на около 41 километра от старите участъци на магистрала „Тракия". Те ще се финансират по програма „Транзитни пътища 5", съобщи bTV.