Колко сте готови да платите за уникален, неповторим аромат? Колко бихте платили за парфюм, с който разполагат не повече от 10 души в света? Каквато и сума да посочите, тя вероятно ще е много по-ниска от реалната цена на най-скъпия дамски парфюм. Достатъчно ли е да ви кажем, че неговият флакон е толкова ценен, че за представянето му парфюмът бе придружен от охрана.

Нека видим кои са десетте най-скъпи дамски парфюми в света:

10. Caron's Poivre.

2000 долара (60 мл)

10-о място принадлежи Caron's Poivre буквално преведено – корона на подправките. Този парфюм започва да се произвежда преди около половин век във Франция и се състои от аромат на черни и червени чушки, кориандър, къри, кимион и карамфил. Самият флакон е изработен от кристал.

9. Bond No.9

3500 щатски долара (125 мл)

На девето място е аромат № 9 на Bond, чийто състав включва касис, мускус, пачули и карамел. До голяма степен цената се дължи на флакона с 16 500 кристала Сваровски. Самата бутилка е изработена от естествена кожа в бяло.

8. Les Larmes Sacrеes de Thebes от Baccarat

6 800 долара (60 мл)

8-мо място заслужено взе Les Larmes Sacrеes de Thebes от производителя на най-високо качество кристал в света Baccarat . Името на парфюма означава "свещените сълзи на Тива." Парфюмът идва във флакон във формата на пирамида, изработен от планински кристал и украсен с полускъпоценни камъни. Ароматът е на кехлибар, ливан и смирна.

Вижте още: 10 от най-ужасните подаръци за мъже

7. Guerlain Idylle - Tear of Love

45 000 долара

На седмо място е Guerlain, с лимитираната серия на парфюма Idylle - Tear of Love. Флаконът във форма на сълза е изработен от кристал, покрит с 18-каратово злато. Парфюмът пристига в кутия от лакирано дърво. Ароматът се състои от компоненти като роза, божур, фрезия, лилия и бял мускус.

6 J'Adore L'Or: Haute Joaillerie Version Exception

30 000 долара

Модна къща Dior пусна ексклузивна версия на парфюма J'Adore L'Or: Haute Joaillerie Version Exception, включваща само 8 флакона. Всеки един флакон е ръчно изработен от Baccarat от кристал и украсен с "огърлица" бижута Masai със златни верижка. Парфюмът се състои от следните компоненти: жасмин, роза, кехлибар, пачули и ванилия.

5. Paco Rabanne 1 Million 18 Carats LUXE edition

56 000 долара

Създаден като мъжки аромат Paco Rabanne 1 Million 18 Carats LUXE edition се превърна в любим парфюм на богатите жени. Всеки флакон пристига със собствена „стая“ и е покрит с 18-каратово злато. „Стаята“ всъщност е кутия от телешка кожа с позлата. Ароматът има следните компоненти: мандарина, грейпфрут, мента, канела, роза, подправки, сандалово дърво и пачули.

4. V1 - Gianni Vive Sulman

85 000 долара

На четвърто място е аромат V1, създаден за модна къща Gianni Vive Sulman заедно с автомобилните гиганти Bentley и Rolls Royce. Унисекс ароматът се основава на смола и роза. Флаконите са изработени на ръка от платина, рубин, 18-каратово злато и диаманти. В света има 173 флакона V1, сред техните собственици бяха знаменитости като Елизабет Тейлър, Майкъл Джексън и др.

Вижте още: 10 от най-ужасните подаръци за жени

3 Clive Christian’s Imperial Majesty

От 215 000-435 000 долара (507 мл)

Когато бяха създадени, десетте копия Clive Christian’s Imperial Majesty бяха записани в Книгата на рекордите Гинес като най-скъпият парфюм в света. Теглото на флакона от планински кристал достига 5 кг. Флаконът е покрит с 18-каратово злато, с диаманти и 5 - каратов бял диамант. Този уникален аромат се състои от 200 компонента и е в състояние да хипнотизира почти всеки.

2. Secret de la Reine от Guerlain

300 000 долара

Флаконът може да се нарече произведение на изкуството. За производството му са използвани 123.73 грама платина и диаманти и черен оникс.

1. DKNY Golden Delicious

1 милион долара

Лимитираната серия „Golden Delicious“ на Дона Карън и бижутера Мартин Кац, е във флакон, украсен с 2909 редки скъпоценни камъни от цял свят, включително 2700 бели диаманти, 183 жълти сапфира и 2.43-каратов ярко жълт диамант. Самият аромат включва мускус, портокалов цвят, слива, ябълка, бели рози, казабланкска лилия, орхидея, лилия, сандалово дърво.