Едно хапче за всички болести. Засега това прилича на научнофантастичен филм, но изглежда, че скоро ще е факт. Учени от Медицинския факултет в Страсбург създадоха молекула, способна да предпазва едновременно от затлъстяване, сърдечно-съдови болести, инсулт и диабет. Нейното име е LNP 599.

Разработването на молекулата отнело на учените 15 години. Нейната тайна се състои в иновативен начин на действие – вместо да въздейства върху засегнатите органи, тя действа върху нервната система.

„Нашата идея бе да търсим един вид диригент на оркестъра, който да ни позволи, променяйки регулаторния ритъм на една-единствена цел, да променим всички симптоми наведнъж“, обясни пред канал France 3 ръководителят на екипа Паскал Буске.

Вижте още: Кой е най-здравият щат в Америка?

Всички изброени болести съдържат различни механизми на действие, но общото между тях са еднаквите рискови фактори като наднормено тегло, високо ниво на холестерол и високо кръвно налягане. Затова учените решили да създадат молекула, която да изкорени злото в зародиш.

Засега, молекулата LNP 599 е била тествана само върху гризач и е показала понижаване на кръвното налягане, придружено от намаляване на холестерола.

Ето защо екипът планира през следващите години да продължи работата си с клинични изпитвания върху хора. Ако молекулата LNP 599 потвърди своята ефективност, учените смятат, че тя може да достигне до пазара в рамките на 5-7 години.