Оперативните данни, с които разполагаме към момента, показват, че ще бъде изпълнена целта от 2% дефицит, а може да очакваме и малко по-нисък от 2%, съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

Не бива да се пренебрегва връзката между фискалната политика и реалната икономика. В края на миналата година имахме една фискална консолидация, която може да определим като презастраховане, което нямаше позитивни икономически резултати. Можеше в края на миналата година да бъде възстановен повече ДДС и 2013 г. да започне образно казано "на чисто", коментира Чобанов.

"Един от основните принципи, върху които се фокусирахме през последните месеци, е възстановяването на ДДС навреме. Възстановяването на данъка създава и повече ликвидност и спестява на бюджета разходи за лихви, които се дължат за забави", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Данните показват, че невъзстановеният в срок ДДС към началото на ноември е малко над 196 милиона лева, а в началото на юни невъзстановеният в срок ДДС е бил над 313 милиона лева. От началото на юни до началото на ноември Министерството на финансите е възстановило ДДС в размер на общо над 3 милиарда лева.

Няма проблеми с валутния борд, той се е доказал като много стабилна рамка с вградени защитни механизми, подчерта финансовият министър. Тази система се оказа устойчива на вътрешни и външни кризи. Бордът е непоклатим, бордът е паричният режим, с който ще влезем в паричния съюз, когато му дойде времето, добави той.

Спекулации по отношение на борда имаше и в парламента по време на обсъждането на бюджета, когато бивш министър си позволи да каже, че едва ли не доверието в българския лев се губи. Казах, че подобни изказвания не отговарят на истината и не са желателни, заяви Чобанов.

Твърде сме далеч от очакванията, че няма да изпълним приходите със стотици милиони, годината приключва на 31 декември, свидетели сме, че работещата икономика плаща повече данъци, подчерта Чобанов.

В края на 2013 година се увеличават приходите от корпоративен данък и то в размери, които надхвърлят очакванията, съобщи финансовият министър. Около 200 милиона лева повече са приходите от корпоративен данък.

Във връзка с публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", която ще се реализира през 2014 година с бюджет 500 милиона лева, Чобанов обясни, че само около 80 милиона лева ще бъдат дадени на министерствата.

Останалите около 400 милиона ще са насочени за намаляване на регионалните различия и за разкриване на нови работни места в различните части на страната, обясни финансовият министър.

Финансовият министър коментира и последната прогноза на Standard and Poor`s за България. "От Standard and Poor`s казват, че се притесняват, че през периода 2010-2012 България има 1% растеж средногодишно и се притеснява от това, че потенциалът за растеж силно е спаднал.

Данните за третото тримесечие обаче не показват намалена икономическа активност", заяви Чобанов. Може да се окаже, че протестите и нестабилността, която се опитват някои хора да внушат ще се отразят негативно на фиска. Подобно отражение не виждаме към момента, каза още финансовият министър.

Ако се сравни третото тримесечие на тази година със същия период на 2012 година, ще се види, че е постигнат 1.5% растеж. Това дава основание да се смята, че през следващата година ще можем да говорим за по-висок икономически растеж, коментира Чобанов.