Автопортрет със сламена шапка на Ван Гог, собственост на фалиралия американски град Детройт, бе оценен на 80-150 млн. долара от аукционната къща Christie's. Тя извършва оценка на произведенията от колекцията на градския Институт по изкуствата.

Сред другите най-ценни произведения на изкуството, принадлежащи на автомобилната столица на САЩ, е "Сватбен танц" на Питер Брьогел - Стари. Според Christie's стойността на платното е 100-200 млн. долара.

Картина на Анри Матис е оценена на 40-80 млн. долара, на Клод Мане – на 12-20 млн. долара, "Мадона с младенец", създадена в ателието на Джовани Белини – на 4-10 млн. долара.

Цялата колекция от произведения на изкуството, принадлежаща на Детройт, се оценява на 450-870 млн. долара. Както е посочват от Christie's, 75 на сто от тази сума се дължи на 11 произведения на изкуството. Оценени са общо около 2800 от най-ценните експонати в колекцията на музея.

11 стряскащи факта за Детройт

Оценката на стойността на колекцията на Института по изкуствата е една от претенциите на кредиторите на филиралия град, припомня БГНЕС. Възможно е че част от творбите да бъдат продадени като част от преструктурирането на гигантския дълг на Моторния град, който е над 18 милиарда долара.

В същото време много експерти предупреждават, че разпродажбата на богатата колекция на музея би била много недалновидна стъпка.

На 3 декември автомобилната столица на САЩ бе обявена в несъстоятелност. Съдия постанови, че градът не е в състояние да изплаща дълговете си, припомня БГНЕС.

По този начин Детройт се превърна в най-големия филирал град в историята на САЩ . През януари идната година градът трябва да предостави пред съда план за намаляване на дълга.