Всичко най- добро за бъднини - това означава името на празника Бъдни вечер, а и това си пожелаваме всеки път на 24 декември. У нас вечерята на този ден е най-семейният празник.

Това са последните часове преди Коледа, по които народът гадае каква ще бъде следващата година. Вижте някои от предсказанията:

Ако паричката от питата се е паднала в парчето за Богородица или в това за къщата, годината ще е много добра за цялото семейство. Това са първото и второто парче, които се оставят настрана, когато се къса хлябът.

По въглените също може да се разбере каква ще е годината. Само трябва да отделите настрана 12 въглена за всеки един от месеците. Колкото повече пепел е останала от тях, толкова по-добра и плодородна ще бъде следващата година.

Как празнуват Коледа в различните страни

Малко хора знаят, че на Бъдни вечер на масата се слага бръшлян. По неговите листа човек може да гадае за здравето си. Вечер се слагат под възглавницата и ако на сутринта са свежи, значи човекът ще бъде здрав.

Имате неомъжени в семейството? Сега е моментът да разберат името на бъдещата си половинка. Те трябва тайно да станат от масата и да подслушат съседите. Ще се омъжат за човек с такова име, каквото първо чуят. И най-важно е, че според предсказанието, ще го срещнат още по празниците.

Предсказания се правят и с лук и сол. Когато всички си легнат, домакинята обелва 12 люспи лук и в тях слага 2-3 щипки сол. По тях се гадае за всеки месец от годината. Ако на сутринта солта се е стопила, значи месецът ще е добър.



Ще ни върви през годината и ако счупим орех от тези на масата и той се окаже цял, едър и бял.