Пикапите и SUV моделите отново са най-популярните коли сред американците, благодарение на по-ниските цени на горивата и подобряващото се състояние на икономиката. Извън САЩ обаче хората предпочитат по-малките и икономични автомобили като Ford Focus, пише Forbes.

Благодарение на търсенето в Китай и други азиатски пазари, Focus вероятно ще завърши 2013 г. като най-продаваната кола в света, според LMC Automotive. Това ще бъде втората поредна година, в която Focus ще оглави класацията. През 2012 г. компактният автомобил на Ford измести Тoyota Corolla от първата позиция.

Focus обаче далеч не е най-продаваната малка кола в САЩ. До ноември тя се нарежда на пето място в сегмента. Лидерът Honda Civic пък дори не влиза в челната десетка на световната класация.

Данните ни напомнят, че в днешно време САЩ няма същото пазарно влияние както Китай и други развиващи се страни. Около 80% от всички продажби на Focus са извън САЩ.

Вижте още: 2013 бе добра година за супер колите

Ford Focus и Toyota Corolla водят ожесточена битка през по-голяма част от 2013 г., но от LMC очакват Focus да изпревари по продажби японския си конкурент с около 58 000 броя.

Малките автомобили доминират в класацията на най-продаваните коли в световен мащаб през тази година, като между тях попадат Volkswagen Jetta (продаван още като Vento или Bora на някои пазари), Hyundai Elantra и Chevy Cruze.

Най-продаваният автомобил в САЩ Toyota Camry е единственият автомобил със средни размери, който попада в челната десетка. Само един SUV модел попада сред десетте най-продавани в света през годината и това Honda CR-V.

Вижте кои са най-продаваните коли в света през годината:

10. Volkswagen Polo

VW Polo не се продава в САЩ, но пък е много популярен автомобил в Европа, Южна Америка и Азия. Продажбите на Polo се очаква да надхвърлят 686 000 за 2013 г.

9. Honda CR-V

CR-V е единственият SUV модел, който попада в челната десетка. Продажбите му се очаква да достигнат 697 955 за годината.

8. Ford Fiesta

Миниавтомобилът на Ford се продава с умерен успех в САЩ, но е популярен в много други страни. Световните продажби се очаква да достигнат 705 287 броя за 2013 г.

Вижте още: Най-очакваните коли на 2014 г.

7. Volkswagen Golf

Седмото поколение Golf все още не се продава в Китай и в САЩ, но вече получава добри отзиви. Световните продажби на новия Golf се очаква да достигнат 720 440, според LMC. Новият модел ще започне да се продава в САЩ през следващата година.

6. Toyota Camry

Camry е единственият автомобил със средни размери в челната десетка, благодарение на добрите си продажби в САЩ, където това е най-популярната лека кола. Световните продажби на модела се очаква да достигнат 728 230 за 2013 г.

5. Chevrolet Cruze

Продажбите на Cruze в Китай започнаха през 2009 г., като това е първият истински глобален автомобил на Chevrolet. Световните продажби на модела се очаква да надхвърлят 729 000 през 2013 г.

4. Hyundai Elantra

Корейската марка Hyundai се превърна в сериозен играч на световния пазар благодарение на модели като спортния Elantra (продаван като Avante на корейския пазар). Продажбите на модела се очаква да достигнат около 866 000 през 2013 г. или с 11% повече от 2012 г.

3. Volkswagen Jetta

Седановият модел на VW Jetta, продаван още под името Vento или Bora in на някои пазари, е оборудван с различни двигатели, между които дизелови и хибридни. От LMC прогнозират световни продажби в размер на 905 869 броя.

2. Toyota Corolla

Corolla, която има нов дизайн за 2014 г., изгуби титлата на най-продавания автомобил в света през 2012 г. През тази година Corolla се очаква отново да завърши на второ място с продажби в размер на 1 001 141 автомобила.

1. Ford Focus

В САЩ редица други малки автомобили имат по-големи продажби от Focus, но в световен мащаб това е най-продаваният модел. От LMC Automotive очакват Focus отново да изпревари Toyota Corolla като най-популярната кола в света с продажби от 1.1 млн. автомобила.