На 16 октомври 2016 г. Ford ще прекрати всички производствени операции в Австралия, което ще доведе до загубата на 3500 работни места. Това съобщи Роберт Грациано (Robert Graziano), президент и изпълнителен директор на Ford Australia, предадоха австралийски медии и интернет сайтът на компанията. Той заяви, че компанията не може да продължи да произвежда автомобили в страната, тъй като е понесла загуби от 141 милиона щатски долара за последната финансова година. За последните пет години загубите на компанията възлизат на над 600 милиона долара.

Главна причина за финансовите загуби очевидно е спадът на курса на австралийския долар, спрямо другите валути, съобщи Фокус. „Нашите загуби са два пъти по-високи, отколкото в Европа, и почти четири пъти по-високи, отколкото в Азия, каза Грациано. „Икономически, всичко това не е обосновано. Това ни навежда на извода, че в дългосрочна перспектива производството на Ford в Австралия няма да е жизнеспособно”, обясни той.

Ford Australia, Ford Motor Company of Australia Ltd. е австралийска дъщерна компания на Ford Motor Company, основана през 1925 г. в Джелонг (Geelong), щат Виктория, като представителство на Ford Motor Company of Canada Limited. По това време Форд Канада (Ford Canada) вече била отделна компания от Форд САЩ (Ford USA). Ford има два основни завода в Австралия в щата Виктория: в Норлейн, предградие на Джелонг, и в Бродмидоус (Broadmeadows), северно предградие на Мелбърн.

В официално прессъобщение на компанията се казва: „В Австралия има годишен обем на продажби около 1.1 милиона нови автомобили. Клиентите имат достъп до над 65 марки и 365 модела. Това прави австралийския пазар един от най-конкурентните и перспективни в света”.

През 2000 година австралийското подразделение на Ford получи около 1.1 милиарда щатски долара държавна и федерална помощ от правителството на Австралия, за да съхрани производствените си мощности в страната. Само миналата година, правителството на щата Виктория вложи 34 милиона щатски долара, в 103-милионния проект за развитие на модела Falcon и джипа Territory. Джулия Гиллард (Julia Gillard), министър-председател на Австралия, каза, че грантът ще помогне за създаването на 300 работни места. Въпреки това, през ноември 2012 година, Ford уволни 212 служители от заводите си в Джелонг и Бродмидоус, отбелязва електронното издание „Аутомания”.

Решението бележи края на една ера в автомобилната индустрия на Австралия, тъй като производството на марката Falcon ще бъде преустановено, след като заводът затвори врати. От Ford заявиха, че ще продължат да работят с близо 1500 служители, които ще бъдат заети в научноизследователска и развойна дейност, както и в дилърската мрежа на компанията след 2016 г. Синдикатът на австралийските производители и работници (Australian Manufacturers Workers Union- AMWU) заяви, че според тях ще бъдат изгубени много повече работни места, тъй като се боят от нок-даун ефекта от затварянето на големите производствени мощности на Ford.

Роберт Грациано заяви, че компанията е била принудена да вземе това решение, след като въпреки преструктурирането и въвеждането на нови мощности, загубите продължили да се трупат. „На пазара нашите местни продукти останаха губещи, докато вносните са печеливши”, каза Грациано.