Компютърните специалисти, софтуерните инженери и медиците са най-търсените кадри във Великобритания. Това заяви Славка Радева, началник на отдел "Международни спогодби" в Агенцията по заетостта, пред БНТ.

По думите й във Великобритания се търсят и специалистите в областта на туризма, както и технически кадри.

Тя обясни, че всеки, който реши да се възползва от падането на ограниченията на пазара на труда в Европа и иска да си намери работа на Острова, трябва да разполага с предварително спестени пари. Заделените финанси ще послужат за квартира и храна, докато си намери работа.

Радева посочи, че има и българи, които отиват на Острова с предварително сключени трудови договори и подготвено настаняване от работодатели. В този случай не е необходимо да имат такава сума. Има и такива, които отсядат при роднини и приятели, те също няма да се нуждаят от по-голяма сума.

"Но ако някой предприеме авантюрата, събере си багажа и отиде да търси работа на място във Великобритания, тогава наистина трябва да има достатъчно средства, за да се издържа докато намери работно място", каза Радева.

От началото на тази година гражданите на Румъния и България получиха правото да работят без ограничения във всички държави от Европейския съюз.

Временните ограничения, въведени от девет страни-членки на ЕС за България и Румъния, за да се предотврати масова имиграция, отпаднаха в първия ден на 2014 г.

Някои държави в съюза, включително Великобритания, все още обаче се опасяват от рязък наплив на имигранти от тези две страни.