Месо от епруветка, нова стъпка в покоряването на Марс, откриване на най-големия вулкан на нашата планета ... Това са част от откритията, с които ще влезе в историята миналата година. National Geographic ни припомня най-значимите сред тях:

1.Откриването на един от най-старите храмове в света

На 12 февруари перуански археолози обявиха, че на няколко километра от Лима, столицата на Перу, са открили уникален храм в археологическия комплекс El Paraiso на площ от около 50 хектара. Възрастта на религиозната структура е около 5000 години. Основите на каменния храм бяха открити от археолозите случайно на един тесен вход към пирамидата. Учените твърдят, че тази структура е различна от всички останали,намиращи се в района. Стените в Храма на огъня са покрити с жълта глина, по която са ясно видими следи от червена боя. Вътре в религиозната сграда бе открито място за жертвоприношения.

Вижте още: Катакомби, в които непременно трябва да се спуснете

2. Челябинският метеорит

На 15 февруари светът говореше само за Челябинск. На този ден, около 09:20 часа в близост до града на височина 15-25 км избухна метеорит. 10-тонното небесно тяло влезе в атмосферата със скорост от 18.6 км / сек и се пръсна на хиляди парченца. Най-тежкият от тях достигна половин тон. Учените смятат, че енергията при експлозията на метеорита е 460 килотона тротилов еквивалент и е предизвикала мощна ударна вълна, която два пъти обиколила земното кълбо.

3. Най-големият телескоп в историята на астрономията

На 13 март в чилийската пустиня Атакама - най-сухото място на Земята – се състоя официалното откриване на най-мощния телескоп в света. ALMA (от английски - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) е считан за един от най-амбициозните проекти на XXI век. С него, учените искат да се изследват процесите, които са протекли вървите няколко милиона години след Големия взрив. Комплексът се състои от 66 радиотелескопа, всеки от които улавя сигнали индивидуално, и след това "подава" данни към суперкомпютър, който обработва всички резултати заедно. Строителството на ALMA продължи 10 години и струва над 1 млрд. долара.

4. Популацията на пандите се стабилизира.

До края на XX век броят на гигантските панди намалява значително. Предвид че техният сезон на чифтосване трае само 15-25 дни в годината, на фона на изменението на климата и намаляването на бамбуковите гори възпроизвеждането им стана още по-трудно. Пандите са включени в Червената книга, като техният брой се оценява на едва около 1 600 екземпляра. На 22 юни доброволческата организация Wolong излезе с радостно съобщение: на бял свят се появиха две малки - първите, родени през 2013 година. Един месец по-късно, на 15 юли, в зоопарка в Атланта също имаше две бебета, родени чрез изкуствено осеменяване. И на 23 август в света се роди още една панда в Националната зоологическа градина във Вашингтон.

Вижте още: 9 ужасяващи планети, които със сигурност не искате да посетите

5. Определени бяха първите доброволци за мисия до Марс

От 6100 доброволци, които взеха участие в открития конкурс, проведен от НАСА, само осем души отиват на Марс - четирима мъже и четири жени. Кандидатите бяха избирани години и половина. Всички са американци на възраст 34-39 години. Мисията за кацане на Червената планета е планирана за 2020 година. Това е един амбициозен проект на НАСА, по който бяха похарчени над 6.1 млрд. долара през последното десетилетие.

6. Пробуди се най-големият гейзер в света

В Йелоустоун - първият в света национален парк – се намира най-големият гейзер в света. Steamboat хвърля струи вода нагоре до 91 метра (почти до височината на Статуята на свободата - 93 м). Цикълът се характеризира с непредсказуемост. По този начин, гейзерът може да изригне четири пъти в един ден, но може да заспи в продължение на 50 години,както направи от 1911 година. Вечерта на 31 юли миналата година, той изведнъж показа своята дейност за първи път от осем години насам, изхвърляйки струя вряла вода на височина 90 метра. Преди това той избухна през май 2005 г. и 2003, 2002, 2000 и 1991 година. Между другото, в Йелоустоун се намират две трети от всички гейзери в света.

7. Бяха открити нови видове животни

На 15 август американският зоолог Кристофър Хелган направи сензационно изявление по повод откриването на нов вид животно. Наречено «olinguito», то живее в тропическите гори на Еквадор и Колумбия. Това космато животно е от семейството на миещата мечка и принадлежи към рода Olinga. Неговата височина е 40 инча, а теглото - около един килограм.

8. Създадено бе първото изкуствено месо.

На 5 август световната общност стана свидетел как месо, отгледано в лаборатория, с тегло 140 грама се превърна в ястие. По-конкретно - стек. Създаден с помощта на стволови клетки на лабораторни крави в Университета в Маастрихт (Холандия), това месо в бъдеще може да се превърне в алтернатива на храните. Въпреки това, производството му все още е на стойност, която не позволява търговско приложение.

9. Открит бе най-големият вулкан на Земята

В началото на септември, група от геофизици от университета Texas A & M University направи сензационно изявление - на дъното на Тихия океан учените открили гигантски вулкан, който е най-големият на планетата и вторият по големина в Слънчевата система. Наречен Там (съкращение на университета), вулканът се намира на около 1600 км от Япония. Този масив се е образувал преди около 145 милиона години. Там е бил открит по време на изследователската експедиция, която започна преди три години. Проучване на дъното на Тихия океан с кораба Marcus G. Langseth, показа, че вулканичното плато е с площ повече от 260 000 кв. км. Между другото, най-големият известен вулкан в Слънчевата система - Олимп на Марс, е само 20% по-голям от Там.