Около 4% е ръстът на новополучените ипотечни кредити през 2013 г. Това сочат данните от годишния анализ на консултантската компания Кредит Център и сайта www.creditpoint.bg.

„Погледнато в статистическите данни, ипотечният пазар изглежда замръзнал – през последната година те остават около 160 000 броя и около 8.8 милиарда лева, като в отделните тримесечия леко се покачват или леко намаляват”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и www.creditpoint.bg.

„В същото време имаме година с ръст на сделките с недвижими имоти в големите градове на страната, където ипотечният кредит е важен двигател на пазара. Паралелно с това изплащането на изтеглените кредити и предсрочното частично или пълно погасяване на част от тях не позволяват общият обем и брой сериозно да се променят.

Все пак, при по-задълбочен анализ на пазара и макар 2013 година да беше трудна и тежка година за икономиката като цяло, новите ипотечни кредити са повече в сравнение с 2012 година и ние в Кредит Център оценяваме този ръст на около 4%“, допълва Тошев.

„Желанието на българина в момента е да има ниска или никаква задлъжнялост и спестени средства на депозит, за да се чувства спокоен и сигурен в тази по-трудна икономическа и политическа среда” споделя още Тошев.

По-добра финансова култура на потребителите днес отчитат от консултантската компания и смятат, че това е важен етап за предстоящото развитие на кредитния пазар у нас. Немалко влияние за по-активния пазар на ипотечното кредитиране имаше и плавното подобряване на условията по заемите, което продължи през цялата година и направи ипотечните кредити най-изгодни от стартирането на пазара на ипотечно кредитиране до момента.

Предвид данните за сериозна задлъжнялост на част от европейските домакинства, картината у нас е много по-оптимистична. От около 3 000 000 домакинства у нас, под 150 000 от тях са закупили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 000 лева. Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години.

Тегленето на ипотечен заем в българска валута беше друга отчетлива тенденция за пазара през изтеклата година. Интересът към лева плавно, но устойчиво се покачваше през цялата година.

Все повече банки започваха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити, и в повечето от тях лихвите по кредитите в лева и евро бяха изравнени. Всичко това караше потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем.

През януари заемите в лева бяха 53% от всички и интересът продължи да се покачва с всеки изминал месец от годината като в края й кредитите в български пари достигнаха около 70% от всички.

Средният размер за ипотечните кредити за изминалата 2013 г. е 33 165 евро. Най-нисък е бил той през първия й месец – 30 167 евро. През следващите месеци той расте плавно, достигайки най-високата си стойност през май – 35 650 евро.

Нивото на този показател се задържа високо и в началото на лятото, като претърпява известен спад през август и септември. С напредването на есента средният размер отново започва да расте, надвишавайки 34 000 евро през октомври. Последният месец декември ни прави свидетели на среден размер, равняващ се на 33 302 евро.