Двадесет и шест годишен сутеньор, осъден да лежи в затвора за брутален побой над проститутка и друг мъж, е завел дело за 100 млн. долара срещу концерна за спортни стоки и екипировка Nike.

В съдебните документи той твърди, че компанията е отчасти виновна, тъй като върху маратонките, модел Jordan, с които скачал върху жертвите си, нямало предупредителен надпис, че са „опасно оръжие“, информира The Oregonian.

Сърджорджиро Кларди написал жалба срещу Nike от затвор в щата Орегон, където излежава присъдата си. В жалбата той твърди, че Nike “не са го предупредили за риска и не са осигурили адекватни инструкции,” като са пропуснали да предупредят, че маратонките им са “потенциално опасни.”

През юни Кларди скочил няколко пъти със своите маратонки Nike Air Jordan върху главата на мъж, който отказал да плати на неговата проститутка. Впоследствие тя също пострадала от Кларди.

Вижте още: Най-нелепите съдебни дела през годината

След побоя всичките пари на мъжа, който получил шевове и му била направена пластична операция на носа, били откраднати.

След продължилия две седмици съдебен процес, по време на който Кларди непрекъснато заплашвал различни хора и често крещял нецензурни обиди по адрес на съда, той би определен за опасен престъпник, който е малко вероятно да се поправи.

Засега от Nike още не са получили призовка за делото, а от компанията отказват да коментират случая.