В света има много необикновени недвижими имоти и, разбира се, много от тях никога не са били продавани. Сред най-необикновените оферти за имоти в света през миналата година можем да посочим замъци, острови и много скъпи имения със странни интериори

Къщата- гъсеница: през есента на 2013 г.в град Седън, щата Аризона, САЩ, за продажба бе предложена къща, която прилича на гигантска гъсеница във всички цветове на дъгата. Цената бе 1.2 млн. долара. Гъсеницата се състоеше от 10 бетонни купола в различни цветове, които надеждно я защитават от урагани, пожари и торнадо. Всеки купол приютява по една от десетте стаи на къщата.

Остров във формата на сърце: Блубъри Айлънд е остров, разположен на територията на канадската провинция Квебек, близо до Монреал. Островът, който се продава за 895 хил. канадски долара (841 хил. американски долара), е с площ 1 кв. Км и е покрит с гори. На него има дървена къща от червен кедър с камина и сауна и малък кей. В качеството на бонус към острова се предлага и малка моторна лодка. Разбираемо – офертата за острова с форма на сърце се появи на пазара с наближаването на Св. Валентин.

А британците биха рекордна по скъпотия: през април 2013 г. в Лондон за продажба бе обявена къща с площ над 4 500 кв. м и цена от 250 млн. паунда (400 млн. американски долара). Това е най-скъпият жилищен имот в продажба в историята на страната. Знае се, че продавачът е член на кралското семейство на една от арабските монархии. Имотът бе предложен на закрития пазар, поради което ние простосмъртните така и няма да успеем да видим как изглежда къщата отвътре.

Прочетeте повече на: Най-невероятните постройки върху покриви на сгради

А най-скъпият имот за продан в Ню Йорк бе луксозен мезонет с 16 стаи на стойност 125 млн. долара. Просторната гостна някога била танцувална зала на хотел Pierre. Мезонетът разполага с четири тераси, пет спални, девет бани, кухня, собствен асансьор и отделни помещения за гостите и прислугата. От прозорците на мезонета се разкрива гледка към Манхатън.

Замък от времето на Римската империя: на о. Капри се продава замък, който по данни на имотната агенция, някога бил вила на император Тиберий. Руините на замъка били открити и възстановени през 1283 г. Сред бившите му собственици е крал Карл I Анжуйски и барон барон Алберто Фасини. Разположен на 70 м надморска височина, той има зала с площ 200 кв. м, кухня столова от 50 кв. м, седем двойни спални, три самостоятелни спални, две луксозни стаи, седем бани и тераса с площ 350 кв. м. Към замъка има парк с площ 40 000 кв. м. Цената на замъка е 35 млн. евро.

Най-малката къща: преди няколко години американецът Дерек Дидриксен построи в двора на дома с в Масачусетс няколко разнообразни миниатюрни къщи от стари дървени кутии и изхвърлени на сметището рамки от прозорци и стари кухненски шкафове. През 2013 г. той предложи къщичките за продажба за 1 200 долара всяка. Площта на тези домове е едва 3 кв. м, но с много прозорци и прозрачен покрив. Желаещите ще трябва да вземат дома, който е напълно преносим, със себе си. Дидриксен обясни, че продава къщите, защото иска да отвори двора си за нови архитектурни проекти: плаваща къща и миниатюрен дом на колела.

И най-огромното имение: през пролетта в канадската провинция Квебек бе обявено за продажба и имението „Кенаук“.На площ от 26.3 хил. хектара са разположени 70 езера, пет острова, река с дължина 15 км, пътища, пристанище и 13 вили в скандинавски стил с площ от 185 до 370 кв. м. Цената на всичко това е 81.2 млн. канадски долара (77 млн. американски долара).

Най-скъпата куклена къща: през зимата на 2013 г. куклата Барби „обяви за продажба“ своята Dreamhouse, в Малибу, Калифорния, за 25 млн. долара. Жилището с площ 790 кв.м се наира върху парцел от 2 179 кв.м. Къщата има една спалня с вана, кухня, гостна с камина, балкон и асансьор. Всичко разбира се е яркорозово. От прозорците се разкрива гледка към океана. Брокер на имота, от името на продавача, е рапърът Джош Алтман.

Най-скъпото имение в САЩ: през май в американския град Гринуич, Кънектикът, за продажба бе обявено имението Copper Beech Farm. Най-скъпото предложение на американския пазар на имоти се предлага за 190 млн. долара. Къщата е построена в стил френски ренесанс през 1896 г. и разполага с 12 спални, седем бани, библиотека, трапезария, солариум, помещения за прислугата и изба. Площта на самото имение е 1 200 кв.м. В нея се включват и два острова.

Прочетете повече: Луксът, сред който живеят руски новобогаташи

Най-скъпото имение в Москва е разположено в елитния вилен район Сколково до руската столица. Имението, което се продава за 80 млн. долара, е с площ 2.5 хил. кв.м. със зала с камина, кухня, кабинет, домашен киносалон, детска, дрешници, няколко бани, спортна зала, спа и изба.

Най-необикновен в България: сред имотите, които се предлагаха на пазара у нас през 2013 г., като най-ексцентричен бихме определили имота с 11-метрова Айфелова кула и летяща чиния в двора във Велинград. Общата му площ е пет декара. В цената влизат още два минерални басейна басейна, основна двуетажна къща и други сгради. Продавач на имението е художник, който иска за него 730 000 евро.

Прочетете повече: Най-скъпата къща в София