Йената поевтиня спрямо всичките 16 основни валути след като данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на Япония е нараснал до рекордно ниво през ноември.

Официалните данни показаха, че инвеститорите в азиатската държава са увеличили притежанието си на облигации, деноминирани в долари в пети пореден месец.

Йената поевтиня спрямо долара след като базираната в Осака Suntory Holdings Ltd. постигна споразумение за придобиването на щатската Beam Inc. за 16 млрд. долара.

Днес се очаква да говорят Чарлз Плосър от подразделението на Федералния резерв във Филадефлия и Ричард Фишер от подразделението в Далас.

“Дефицитът по текущата сметка на Япония е една от причините, поради които йената няма да поскъпне,” според Дайсуке Каракама, икономисти от Mizuho Bank Ltd. “Хората се чудят кога Централната банка на Япония ще увеличи стимулите за икономиката, така че лихвените спредове между САЩ и Япония само ще продължат да се увеличават.”

Йената губеше 0.4% до 103.36 спрямо долара в сравнение с вчера, когато докосна нивото от 102.86, което бе най-силното от 18 декември насам. Японската валута поевтиня с 0.3% до 141.20 йени за евро, след като достигна 140.50 вчера, което бе най-високото ниво от 6 декември. Доларът се търгуваше на ниво от 1.3662 спрямо еврото, след като поевтиня с 0.7% в последните три сесии.

Новозеландският долар увеличи ръста си от вчера спрямо австралийския долар след като данни показаха, че бизнес доверието е скочило до близо 20-годишен връх. Австралийският долар падна с 0.3% до 1.0774 новозеландски долара, след понижение от 0.3% вчера. Новозеландският долар се разменяше срещу 83.84 щатски цента.

Япония отчете рекорден дефицит по текущата сметка в размер на 592.8 млрд. йени (5.73 млрд. долара) за ноември.

Паричните мениджъри в Япония са купили облигации деноминирани в долари на стойност 1.48 трлн. йени през ноември. Това е петото нетно месечно повишение, което е и най-дългата серия от октомври 2010 г.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации е с 2.17 процентни пункта по-голяма в сравнение с лихвата по съответните японски облигации, наближавайки спреда от 2.30 процентни пункта от 24 декември, който бе най-големият от февруари 2011 г.

Днес се очакват данни за продажбите на дребно в САЩ, който според предварителните прогнози ще покажат ръст на продажбите от 0.1% за миналия месец, в сравнение с ръст от 0.7% за ноември.