Доларът поскъпна близо до петгодишен връх спрямо йената преди публикуването днес на протокола от последната среща на Федералния резерв през миналия месец докато инвеститорите преценява с какви темпове централната банка ще ограничава стимулите за икономиката.

Фед реши на срещата си на 17-18 декември да ограничи количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации, а президентът на подразделението на централната банка в Сан Франциско Джон Уилямс вчера заяви, че известната като „количествено улесняване“ програма може да приключи през тази година.

Йената поевтиня спрямо всичките 16 най-търгувани валути, след като цените на японските акции прекъснаха двудневния си спад ограничавайки търсенето на активи убежища.

Доларът добави 0.3% до 104.96 йени за долар по-рано днес. Щатската валута поскъпна до 105.44 йени на 2 януари, което беше най-високото му ниво от октомври 2008 г. Йената поевтиня с 0.5% до 143.08 спрямо еврото. Европейската валута добави 0.1% до 1.3632 долара за евро.

“Ако предположим, че икономическото възстановяване протича както ние очакваме, вероятно ще продължим да намаляване количеството на изкупуваните облигации и в крайна сметка ще спрем през тази година,” заяви Уилямс вчера.

В същото време президентът на подразделението на Фед в Бостън Ерик Розенгрен заяви, че състоянието на най-голяма икономика в света е “далеч от това, което трябва да бъде” и че “Федералният резерв продължава да не се справя със задачите си по отношение на инфлацията и заетостта.”

Уилямс и Розенгрен не участват в гласуването при определянето на паричната политика на Фед през тази година.

От ADP Research Institute днес може да обявят, че броят на заетите в частния сектор в САЩ се е увеличил с 200 000 през миналия месец, според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News. Заетостта в частния сектор нарасна с 215 000 през ноември, което бе най-голямото увеличение от година насам. От Министерството на труда на САЩ ще публикиват данните за неселскостопанската заетост на 10 януари.

Доларът е поскъпнал с 1.7% през последните три месеца спрямо кошница от други 10 основни валути следени от Bloomberg. Йената е паднала с 6.9% за същия период, докато еврото е поскъпнало с 2.2%.

Йената отчита спад във втори пореден ден спрямо долара, след като японският индекс Topix нарасна с 1.4%.