Йената докосна най-високото си ниво от три седмици спрямо долара, след като мечите залози за японската валута паднаха до шестседмично дъно с оглед на предстоящите изказвания на ръководители от Федералния резерв на САЩ през тази седмица.

Йената поскъпна спрямо еврото, увеличавайки двуседмичното си повишение, преди очакваните данни, които според икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, ще покажат, че ръстът на промишленото производство на Италия се е забавил.

Австралийският долар докосна едномесечен връх спрямо долара, след като ръстът на кредитирането надхвърли очакванията и преди очакваните през тази седмица данни за заетостта в страната.

Йената се повиши с 0.8% до 103.39 йени за долар по-рано днес, след като преди това бе докоснала нивото от 103.26, което бе най-силното от 18 декември насам. Йената добави 0.7% спрямо еврото до 141.43. Европейската валута пък се оскъпи с 0.1% до 1.3679 долара - след ръст от 0.6% през миналата седмица.

Пазарите в Япония са затворени днес заради национален празник.

Песимизмът на трейдърите срямо йената е намалял през миналата седмица, в сравнение с края на ноември, намалявайки залозите си, че йената ще поевтинее спрямо долара до 128 868, според данни на CFTC.

Йената се е повишила с 1.9% спрямо долара от началото на годината, възстановявайки част от изгубените 18% през 2013 г. на фона на безпрецедентното стимулиране на японската икономика.

Япония ще увеличи данъка върху продажбите от 1 април, което ще е първото увеличение от 1997 г. насам. БВП на страната ще се свие с 4.4% за периода април-юни, според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Това би било най-големият спад, откакто страната бе засегната от земетресението и последвалото цунами през март 2011 г.

Федералният резерв на САЩ обяви на 18 декември, че ще намали количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации от 85 на 75 млрд. долара, изтъквайки като причина за това подобряването на ситуацията на пазара на труда. Следващата среща за определяне на паричната политика е на 28-29 януари.

Президентът на подразделението на Фед в Атланта Денис Локхард ще говори днес. Чарлз Плосър от подразделението на Фед във Филаделфия и Ричард Фишер от подразделението в Далас ще говорят утре. През тази година Плосър и Фишер гласуват при взимането на решения относно паричната политика.

В петък стана ясно, че щатската икономика е създала 74 000 нови работни места през декември при очаквани 197 000. Данните от Министерството на труда показаха, че безработицата е намалял до 6.7%, което е най-ниското й ниво от октомври 2008 г. насам.

Дори и при това положение Федералният резерв ще ограничава изкупуваните всеки месец облигации с по 10 млрд. долара на всяка от следващите си шест срещи преди да сложи край на програмата през октомври, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Ръстът на промишленото производство в Италия се е забавил до 0.3% през ноември в сравнение с 0.5% в предходния месец, според отделно проучване сред икономисти. Официалните данни се очакват днес.

Австралийският долар поскъпна с 0.5% до 90.38 щатски цента, след като бе нараснал до 90.42, което бе най-високото му ниво от 12 декември насам.

Одобрените жилищни кредити в страната са нараснали с 1.1% през ноември в сравнение с предходния месец. Очакванията за заетостта пък са, че работодателите са създали 10 000 нови работни места през миналия месец. Официалните данни се очакват на 16 януари.