Новосъздадените работни места в САЩ са възлезли на едва 74 000. Това се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за 200 000 нови работни места в най-голямата световна икономика.

В същото време нивото на безработица се е понижило до 6.7% през изминалия месец, показаха още данните. Безработицата е най-ниска от октомври 2008 година насам., а резултатът се оказа значително по-добър от средните очаквания на пазара за 7%.

Това бе най-слабият ръст в заетостта от януари 2011 година и индикация за забавяне на пазара на труда.

Повече от четвърт милион американци не са били на работа вследствие на арктическия студ, сковал страната. Това е най-големият брой от декември на 1977 година, според данни на министерството на труда.

Според специалистите работодателите очакват по-нататъшни доказателства за ръст на щатската икономика, преди да продължат с набирането на нови работници.

Слабите данни карат много от пазарните участници да смятат, че оптимизмът, залял фондовия пазар, може би е прекомерен, а икономиката не е в толкова добра форма в колкото всички очакват.

Данните също така засилват спекулациите, че Фед може да е много по-слабо агресивен в отмяната на стимулите в сравнение с настоящите очаквания.

След резултатите доларът отбеляза спад спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна до нива от 1.3650, след като се търгуваше при нива под 1.3600 преди това.

Поевтиняване регистрира доларът и спрямо швейцарския франк, спрямо който се понижи до нива от 0.9030.

Фючърсите на щатските индекси се обезцениха рязко след данните, но впоследствие възстановиха част от изгубеното.