Безработицата в еврозоната се е задържала на рекордно високо ниво през ноември, показаха днес данни на Евростат.

Нивото на безработицата остава 12.1% каквито бяха и предварителните очаквания на икономистите участвали в проучване на Bloomberg News. След ревизирането на няколко пъти на данните от предходни месеци, безработицата се задържа на това ниво от април, според Евростат.

Крехкото възстановяване на трудовия пазар в Европа е основна грижа на лидерите на ЕС. Миналия месец те признаха, че нивото на безработицата остава “неприемливо високо,” особено сред младите хора, 18 месеца след като представиха пакет на стойност 120 млрд. евро за рестартирането на икономиката и създаването на нови работни места.

Според Европейската централна банка икономиката на еврозоната ще нарасне с 1.1% през тази година, след като се сви с 0.4% през 2013 г. Нивото на безработицата ще бъде средно 12.1% през настоящата година и 11.8% през 2015 г., според икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Слабият икономически растеж принуди европейските компании да закриват работни места в опит да намалят разходите си, за да останат конкурентоспособни.

Младежката безработица варира значително в еврозоната от минималните 4.8% в Австрия до максималните 26.7% в Испания. Младежката безработица в Гърция, която за последно е отчитала данните си през септември, е 27.4%. Сред хората на възраст под 25 г. безработицата в еврозоната е била 24.2%.