Производственият сектор в еврозоната през декември е нараснал с най-голям темп от две години и половина, което е признак за укрепване на икономическото възстановяване, показва индекс на компанията Маркит (Markit), цитиран от Франс прес и БТА.

Индексът на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI), измерващ активността в промишлеността във валутния съюз, е достигнал 72.7 спрямо 51.6 през ноември според втората оценка на аналитичната компания. Това е най-високото равнище от 31 месеца, но съвпада с първоначалната оценка.

Когато индексът надвиши 50 пункта активността нараства, а при резултат под този праг се наблюдава спад. Очаква се тези данни да се изразят чрез тримесечен растеж на промишления сектор от около 1 на сто през четвъртото тримесечие на 2012 година, според Маркит.

Главният икономист на компанията Крис Уилямсън е на мнение, че контекстът изглежда предразполага добро начало на годината, като "производителите съобщават за ново повсеместно увеличение на обема на новите поръчки, износа и закъсняло производство

По отношение на безработицата хоризонтът не е така мрачен, тъй като увеличеното производство, обемът на новите поръчки и на довършителни дейности насърчава производителите да поддържат работния си състав. В резултат на това заетостта е останала относително стабилна през декември в еврозоната и дори със създаване на нови работни места в Германия, Италия и Ирландия.

Но докато в много страни положението се подобрява, във Франция то остава обезпокоително. Производственият индекс на страната за декември е на равнище 47 - най-ниското от седем месеца. Спадът се обяснява с все по-голямо намаление на продажбите за износ, което изразява проблеми с конкурентоспособността на страната.

В същото време в Германия, Италия и Испания промишленият сектор е отчел най-големия растеж от първата половина на 2011 година.

В Гърция, която е засегната от тежка криза мерки за драстични икономии, през декември е установено увеличение на производството и нови сделки, което е позволило на Пи Ем Ай да достигне най-високо равнище от четири години (52 месеца) до 49.6 пункта.