Активността в производствения сектор на САЩ е нараснала с по-бърза скорост, отколкото се очакваше през октомври, а ценовият натиск се е понижил, според публикуваните данни от ISM вчера. Индексът, отчитащ развитието в производственият сектор, е достигнал 56.9 пункта от 54.4 пункта, като участниците на пазара прогнозираха забавяне на ръста до 54.2 пункта.

От института уточняват, че показателят остава над критичните 50 пункта за 15-ти пореден месец, като вчерашните данни се явяват 5-месечен връх за показателя. От ISM коментират, че тенденцията в производството е за забавен ръст, но последните данни са сигнал за продължаване на възстановяването и за засилване на очакванията за по-добър ръст през последното тримесечие на тази година.

Коментарите съпътстващи публикуването на данните отразяват негативното настроение на производителите относно слабия долар. В единия се казва, че доларът е слаб отново, което е в резултат на по-високите разходи за материали, които производителите купуват от чужбина. Това несъмнено влияе върху печалбите им. Другият коментар е от производител на хранителни продукти, в който се казва, че слабата валута продължава да води до безредие в цените на стоките. От Dow Jones са на мнение, че това положение ще продължи.

Разходите за строителство в САЩ са нараснали неочаквано през септември, което е първото покачване за последните три месеца. Според публикуваните данни разходите са се повишили с 0.5% до $801.75 млрд. спрямо предходния месец. Неочакваният ръст е благодарение на публичния сектор, където разходите са се повишили с 1.3%.

Тези по-силни данни могат да се окажат сигнал, че очакваната нова финансова програма на ФЕД след края на двудневното заседание в сряда вечерта, ще бъде в по-умерен размер с оглед по-доброто от очакванията икономическо развитие в САЩ в началото на последното тримесечие на годината. Фондовите борси реагираха положително на новините, а доларът задълбочи своето покачване спрямо останалите основни валути. Валутната двойка EUR/USD достигна най-ниското си ниво за деня при 1.3863, след като по-рано през деня бе над 1.4000. В същото време, валутната двойка USD/JPY се повиши, след като отчете ново 15-годишно дъно при 80.22.

Най-голямо отклонение от тази нощ, по време на азиатската сесия, реализира AUD/USD, с +1.08 % до 0.9993. Причината е, че централната банка на Австралия реши да повиши основния лихвен процент с 0.25% до 4.75%. Индексите в Азия спадат от решението на австралийската банка. Активността остава ниска, в очакване на решението на Федералния резерв утре за стимулиране на анемичната американска икономика. Консенсусът на пазарните очаквания е за разширяване с 500 млрд. долара.

Евро-долар се изтласка от подкрепата в 1.3880 след решението на RBA, непосредствена съпротива към 1.3930. Към 8 ч. българско време двойката се търгува на нива от 1.3930/40.

Днес предстои да бъдат публикувани данните за производствения сектор на Еврозоната и индекса в сферата на строителството за Великобритания. По-късно ще бъде изнесен и докладът от Червената книга, за продажбите на дребно в големите супермаркети на САЩ. Днес започва и двудневното заседание на ФЕД, а не по-малко важни са и междинните избори в някои щати за места в Конгреса и за места в Сената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД