През първата половина на 2014 г. Гърция ще поеме ролята на председател на Европейския съюз в условията на режим на строги икономии. За това съобщи пред АФП зам. министърът на външните работи на страната Димитрис Куркулас.

Гръцкото правителство има намерение да похарчи не повече от 50 млн. евро във връзка с председателството, като властите се надяват да върнат в хазната поне част от тези пари, включително и за сметка на продажба на символика.

За половин година в Атина ще се проведат 14 съвещания на ниво министри на страните от ЕС и още 120 свързани с тях мероприятия.

В частност Гърция ще продължи една от мерките за икономии, започнати от Дания през 2012 г. и ще сервира на всички събития обикновена чешмяна вода вместо бутилирана или минерална.

През миналата седмица председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви след посещението си в Атина, че Гърция ще има „възможност да покаже на Европа, че не съществуват държави от различна категория и всички страни членки имат равни права“.

В рамките на посещението на Шулц бе показана и символиката на петото председателство на страната, която се присъедини към Европейския съюз през 1981 г. Логото на гърция ще бъде изображение на кораб в националните цветове – бяло и синьо.

Мотото на председателството е: "Европа: нашите общи стремежи и пътуване - обединени, ние ще плаваме по-нататък." Външният министър Евангелос Венизелос каза, че морето винаги е играло важна роля в историята на Гърция, Европа и световната цивилизация, а също така обърна внимание на факта, че следващата година ще бъде годината на Средиземноморието на ЕС, тъй като през втората половина председателството ще отида до Италия.

Гърция остава в рецесия шест година подред и през тази година очкава спад от 4.5% от БВП. За целия период 2008 -2013 г. обемът на икономиката на страната се сви с 25%, а безработицата премина 26 на сто.