Безработицата в еврозоната изненадващо се е понижила през октомври - знак за възстановяването на региона. През изминалия месец нивото на безработица в страните, ползващи еврото като основна валута, се е понижило до 12.1%, в сравнение с рекордното ниво от предходния месец при 12.2%.

В същото време нивото на инфлация се е ускорило до 0.9% през този месец, което превиши средните очакавания на пазара за инфлация от 0.8%.

Данните за безработицата са първите, сочещи подобряване на показателя от потенциалното излизане от рецесия на икономиката на еврозоната.

„Икономиката все още е твърде слаба, за да доведе до фундаментална промяна на пазара на труда“, според Ана-Мария Грималди, икономист в Intesa Sanpaolo SpA, цитирана от Bloomberg. “Ръстът трябва да се ускори и са необходими структурни реформи в няколко страни, за да видим значително подобрение при безработицата“, допълва още специалистът.

Нивото на безработица в Испания се е повишило до 26.7% през октомври, дори въпреки връщането към ръст през третото тримесечие. Днес рейтингът на страната бе повишен.

Нивото на безработица в Италия се е задържало при 12.5% през изминалия месец, докато в Германия безработицата се задържа при 5.2%.

Безработицата сред младите под 25 години се е повишила до 24.4% в еврозоната през октомври, водена от ръста в Италия, където младите безработни вече са 41.2% спрямо 40.5% месец по-рано.