Безработицата в еврозоната е 12.2% през септември, запазвайки се при рекордно високото си ниво - сигнал за слабото възстановяване на региона.

Показателят е без промяна спрямо август, като 19.4 милиона са били безработните в регина - повишение от 60 000 за месеца.

За сравнение през септември на миналата година нивото на безработица е било при 11.6%, докато през юли тази година – 12.1%.

Ограничаването на разходите на правителствата, в съчетание с повишаването на данъците в еврозоната, са основните причини за повишаването на броя на безработните.

Най-ниска продължава да е безработицата в Австрия – при ниво от 4.9%, следвана от Германия и Люксембург, съответно с 5.2 и 5.9%. Най-високата безработица е в Гърция – 27.6%, следвана от Испания с 26.6%.

Влошава се показателят и при младите под 25 години, като младежката безработица е 24.1% през септември, в сравнение с 23.7% през август. Това означава, че 3.548 милиона млади хора са без работа в еврозоната през септември, което е с 8 000 повече спрямо август.

В отделен доклад стана ясно, че инфлацията в еврозоната изненадващо се е понижила до четиригодишно дъно през октомври. Тя е възлязла на 0.7% на годишна база през изминалия месец. Това се оказа под средните очаквания на анализаторите за инфлация от 1.1%.