Доларът е на път да запише седмични повишения спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни, които може да покажат ръст на заетостта, което ще е признак, че състоянието на щатската икономика е достатъчно добро, за да се справи с ограничаването на стимулите от страна на Федералния резерв.

Министерството на труда на САЩ може да обяви днес, че безработицата е останала на най-ниското си ниво от пет години. Австралийският долар записа седмични понижения, заедно с азиатските акции. Изнесени днес данни показаха, че търговският излишък на Китай, който е най-големият търговски партньор на Австралия, се е свил.

Доларът нарасна с 0.1% до 104.94 йени по-рано днес, и бележи ръст от 0.1% за седмицата. Щатската валута се разменяше на ниво от 1.3611 спрямо еврото, губейки 0.2% в сравнение с трети януари. Еврото нарасна с 0.1% до 142.82 йени и е на път да отчете 0.2% ръст за последните пет дни.

Щатските работодатели са наели 197 000 служители през миналия месец, след като увеличиха заетостта с 203 000 през ноември, според прогнозите на анализатори участвали в проучване на Bloomberg. Нивото на безработицата пък вероятно се е задържало на 7%, което е най-ниското поне от ноември 2008 г.

Вчера стана ясно, че молбите за помощи при безработица в САЩ са намели с 15 000 до 330 000 в седмицата приключила на 4 януари. Това е най-малкият им брой от края на ноември.

Доларовият индекс, който IntercontinentalExchange използва, за да следи представянето на долара спрямо шест други валути се понижи с 0.1% до 80.923. 200-дневната му пълзяща средна е на ниво от 81.520, според Bloomberg.

Доларът пък е поскъпнал с 4.9% през последната година спрямо кошница от девет други основни валути, следени от Bloomberg. Еврото е нараснало със 7.9%, а йената е паднала с 13%.

От Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че спадът на йената ще дойде по-рано от очакваното, като според тях йената ще поевтинее до 107 спрямо долара в рамките на шест месеца.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди отново обещанието да остави лихвите ниски колкото е необходимо и предупреди, че е прекалено рано да се каже, че еврозоната е извън опасност. Той говори вчера, след решението на ЕЦБ да остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25%. По-рано тази седмица данни на Европейската комисия показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила до четиригодишен минимум.

Еврото вероятно ще поевтинее до 1.28 долара до 31 декември, според предварителните очаквания на икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

Австралийският долара остана без промяна на ниво от 89 щатски цента и е на път да зпаише 0.5% понижение за седмицата. Азиатско-тихоокеанският индекс Asia Pacific губи 1% от 3 януари насам.

Официални данни днес показаха, че търговският излишък на Китай е бил 25.6 млрд. долара през миналия месец, или по-малко от предварително очакваното.