Доларът запази повишенията си спрямо повечето основни валути преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат, първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са намалели.

Очакванията за данните за неселскостопанската заетостта, които ще излязат утре, са, че щатските работодатели са продължили да създават нови работни места, а нивото на безработица е останало на най-ниското си ниво от пет години насам.

Английският паунд се търгуваше близо до най-високото си ниво от година спрямо еврото преди очакваните днес решения за лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Великобритания. Австралийският долар отчете понижение за трети пореден ден.

Доларът се търгуваше срещу 104.88 йени по-рано днес, след като бе нараснал с 0.6% в предходните два дни. Доларът бе на ниво от 1.3578 спрямо еврото, след повишение от 0.3% вчера до 1.3576 долара за евро. Еврото пък се обменяше срещу 142.44 йени в сравнение със 142.35 вчера. Европейската валута бе почти без промяна спрямо паунда на ниво от 82.56 пенса, след като вчера докосна нивото от 82.42, което бе най-слабото от януари 2013 г. насам.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ вероятно са намалели до 335 000 за седмицата до 4 януари в сравнение с 339 000 в предходната седмица, според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Очакваните утре официални данни за неселскостопанската заетост пък може да покажат, че най-голямата икономика в света е създала 195 000 нови работни места през декември, сочи отделно проучване. Нивото на безработицата вероятно се е задържало на 7%, което най-ниското от ноември 2008 г.

Публикуваният вчера протокол от последната среща на Федералния резрв през декември не дава яснота за евентуална програма, по която ще се ограничават изкупуваните всеки месец държавни облигации.

Следващата среща за паричната политика на Фед е на 28-29 януари. Централната банка на САЩ ще ограничава количеството с по 10 млрд. долара на всяка от следващите си седем срещи преди да сложи край на количественото улесняване през декември, според според прогнозите на икономисти участвали в проучване на Bloomberg.

ЕЦБ днес вероятно ще остави основната си лихва без промяна на рекордно ниските 0.25%, според всичките 51 икономисти участвали в проучване на Централната банка на Великобритания също няма да прибегне до промени, според предварителните прогнози.

Еврото вероятно ще падне до 81 пенса до края на тази година, според очакванията на икономисти. Европейската валута пък ще поевтинее до 1.28 спрямо долара за същия период, според отделно проучване.

Австралийският долар поевтиня днес заедно с акциите в Азия. Пo-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в Австралия са нараснали с повече от очакваното, докато разрешителните за строеж са намалели. Австралийският долар падна с 0.3% до 88.78 щатски цента. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific Index днес изгуби 0.5%.

Emirates NBD, които през последните четири тримесечия прогнозираха най-точно движението на австралийския долар, очакват той да поевтинее до 80 цента до края на годината.