Анализатори от Mitsubishi UFJ смятат, че йената ще поскъпне значително спрямо долара през тази година, което би заплашило икономическите реформи, предприемани от японската правителство.

„Йената ще поскъпне с 16% до 90 йени за долар, което би било най-високото й ниво от миналия януари“ показват технически анализи на Наохико Мията от Mitsubishi UFJ.

Йената поевтиня с 18% спрямо долара, което бе най-голямата ѝ обезценка от 1979 година, след като министър-председателятр на страната Шинзо Абе започна реформи, целящи да извадят страната от дефлация.

„Най-вероятно сме достигнали дъно за йената и, ако това се окаже вярно, ще видим силно възстановяване за японската валута“, коментира Мията пред финансовото издание Bloomberg. “От началото на ръста на йената не сме ставали свидетели на корекция, превишаваща 10 йени. Настоящата година може да е годината, в която да видим подобна корекция“, допълва специалистът.

Поевтиняването на йената през миналата година съдейства за повишение при индексите в страната до нива, невиждани от 2007 година.

Прогнозите на Мията контрастират със средните очаквания на анализаторите от Bloomberg, които очакват йената да се търгува при нива от 105 йени до март и после да поевтинее до нива от 110 йени до края на годината.

Мията, който правилно прогнозира края на 40-годиншия бичи цикъл за йената през 2011 година, се позова на теорията на Елиът за последната си прогноза за поскъпване на йената. Йената ще поскъпне, когато завърши „мечият си цикъл“ в пет вълни, който е продължил около две години, смята анализаторът.

Основният тест при йената ще бъде дали поскъпването й ще премине отвъд 20-дневната й пълзяща средна, при ниво от 104.4, както и дали ще поскъпне над върха си от 17 декември при 102.5.

Подобно поевтиняване би бил силен знак за по-нататъшно поскъпване при японската валута към психологическата граница от 100 йени в следващите три месеца.

След известна корекция йената ще продължи с поевтиняването и ще спадне към 90 йени в третата фаза, най-вероятно около октомври. Според Мията поскъпването на йената може да е към 86.84 йени, или 61.8-процентната корекция поскъпването от 75.35 до 105.44.