Азиатските индекси се понижиха, регистрирайки най-голямата си загуба от три седмици. Кредитният риск се повиши, след като секторът на услугите в Китай е забавил темпа си на ръст. Йената поскъпна, както и златото, докато валутите на развиващите се пазари се понижиха.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 1% от стойността си, като хонконгският индекс се понижи с 2.5%.

В първия работен ден от новата година щатските индекси отбелязаха връщане от рекордните си стойности, като днес фючърсите на широкия S&P 500 се търгуват без съществено изменение.

Индонезийската рупия загуби 0.6% от стойността си спрямо долара, търгувайки се близо до най-ниското си ниво от 2008 година. Японската йена поскъпна с 0.7% спрямо щатския долар, след като достигна петгодишен връх при нива над 105 йени за долар.

„Не може да се очаква Китай да допринесе за световния ръст, в момент в който в страната се провеждат структурни реформи“, коментира Дай Минг, портфолио мениджър в Hengsheng Hongding Asset Management Co. цитиран от Bloomberg.

“Няма добро усещане за макроикономическата ситуация в страната и в такава обстановка е трудно да се очаква добро представяне на фондовия пазар“, допълва специалистът.

Среброто се повиши днес с 0.4%, продължавайки поскъпването си от вчера, когато добави 3.4% към стойността си. Златото с незабавна доставка добави 1% към стойността си до 1 237 долара за унция.

„Много инвеститори влязоха в златото, когато то поевтиня под 1 200 долара за барел“, коментира Марк То от Wing Fung Financial Group. „Ниските цени на благородния метал повишават физическото търсене. Поскъпването обаче най-вероятно ще е ограничено, след като много инвеститорите ще излязат напълно от злато и ще търсят нови възможности при всеки ръст“, допълва още То.