Доларът докосна петгодишен връх спрямо йената и е на път да запише повишение за годината спрямо основните валути на фона на оптимистичните очаквания, че трайното възстановяване на щатската икономика ще позволи на Федералния резерв да спре с изкупуването на държавни облигации до края на 2014 г.

Йената е на път да запише понижение за годината спрямо основните валути, след като цените на акциите в Азия нараснаха, ограничавайки търсенето на активи убежища, сред които попада и японската валута.

Доларът поскъпна с 0.1% до 105.31 йени по-рано днес, след като преди това бе докоснал нивото от 105.41 йени за долар, което бе най-високото му от октомври 2008 г. Еврото се разменяше срещу 1.3748 долара, след като поскъпна с 0.4% до 1.3749 в края на миналата седмица. Еврото се оскъпи с 0.1% до 144.78 йени.

Продажбите на жилища в САЩ вероятно са нараснали с 1% на месечна база през ноември, според предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News. Официалните данни се очакват днес.

Индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ, вероятно е нараснал с 13.5% на годишна база през октомври, според очакванията в отделно проучване. Стойността на индекса ще бъде публикувана утре.

Очакванията на икономистите са, че Институтът по управление на доставките ще обяви на 2 януари, че производственият индекс на най-голямата икономика е бил на ниво от 56.9 пункта през този месец, което е индикатор за продължаващ ръст, след като през ноември отчете най-голямото си повишение от повече от две години.

По-рано този месец Централната банка на Япония запази обещанието си да увеличи паричната база с между 60 и 70 трлн. йени (665 млрд. долара) годишно.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.2% днес, увеличавайки ръста си за годината до около 8.7%.

Южнокорейският вон е поскъпнал с 22.5% през тази година, докосвайки петгодишен връх от 10.006 спрямо йената и е на път да запише най-голямото си годишно поскъпване спрямо японската валута.

Доларът е поскъпнал с 4% през тази година спрямо девет от останалите водещи валути, според корелационния индекс на Bloomberg. Еврото се е повишило с 8.9%, а йената е паднала с 16% за същия период.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги не очаква по-нататъшни понижения на основната лихва на банката на фона на “окуражителните признаци”, че кризата в еврозоната може би е отминала, информира Der Spiegel, цитирайки интервю с Драги от 28 декември.

Миналия месец ЕЦБ понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт до рекордно ниските 0.25%.