Доларът поскъпна спрямо йената за осма поредна седмица, което беше най-дългата му печеливша серия от февруари насам. Това се случи, след като в началото на седмицата Фед намали размера на стимулите за щатската икономика с 10 млрд. долара.

Щатската валута поскъпна спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути.

Вижте още: Инвеститорите харесват долара

Паундът поскъпна вследствие на спекулациите, че централната банка на Великобритания ще трябва да повиши лихвите по-рано от планирането. В същото време бразилският реал поевтиня, след като централната банка на страната обяви, че ще спре с интервенциите в подкрепа на реала.

„Ситуацията при долара се променя. Нормализирането на ръста на щатската икономика става атрактивно за световните инвеститори отново“, коментира Себастиън Гейли, стратег в Societe Generale SA пред финансовото издание Bloomberg.

“Инвеститорите се връщат отново към долара след няколко години на продажби. Това е стратегическа промяна“, допълва още специалистът.

Доларът се повиши с 0.9% до 104.10 йени през тази седмица. Той достигна най-високо ниво от 104.64 йени, невиждано от октомври 2008 г.

Еврото загуби 0.5% от стойността си до 1.3673, което беше първото седмично понижение от шест седмици насам.

Японската валута поевтиня с 0.3% спрямо еврото до 142.32 йени за евро.

Доларовият индекс, следящ изменението на щатската валута спрямо 10-те основни валути, се повиши с 0.5% до 1 021.34. Индексът нарасна с 3.5% през тази година.

Хеджфондовете и другите големи спекуланти повишават залозите си за поевтиняване на йената спрямо щатския долар до най-високото им ниво от юли 2007 г. насам. Нетните къси позиции в йени спрямо долари са били 130 223 контракта на 17 декември, в сравнение със 129 711 контракта седмица по-рано.

Паундът е бил втората най-добре представяща се валута след норвежката крона през тази седмица. Данни за понижението на безработицата във Великобритания до най-ниското й ниво от близо пет години насам оскъпиха британската валута.

„Голямото понижение в безработицата във Великобритания ще направи така, че страната да е първата, която ще повиши лихвите. Паундът ще продължи да се представя по-добре от останалите основни валути“, коментира Нийл Джоунс, валутен стратег в Mizuho Bank Ltd.

Паундът поскъпна с 0.2% до 1.6336. Той отбеляза най-висока стойност от 1.6484 долара на 18 декември - ниво, невиждано от август 2011 г.