Доларът остава предпочитана от мен валута за настъпващата 2014 година, прогнозира за Profit.bg Александър Николов, валутен специалист.

След потвърждаването на очакванията ми за началото на новия цикъл на Федералния резерв и намаляването на количествените улеснения контрастът в политиките в централните банки на САЩ и ЕС става още по-явен.

Въпреки тежките критики, които Бен Бернанке понесе за проведените действия от него през мандата му, моето мнение е, че той се справи отлично и резултатите за това са налице и се виждат в макроикономическите индикатори на САЩ, посочва Николов.

Безработицата се върна на нива от 7%, бизнес активността и създаването на нови работни места надхвърля очакванията, а инфлационните индикатори са в по-ниска зона от таргетираната единствено поради намаляващите цени на енергийните ресурси и ниското ниво на доларовия индекс през последните тримесечия.

Странното в случая е, че при първия намек от ФЕД за започване на подобни действия през изминалото лято курсът на EUR/USD достигна стойности под 1.28, а сега, когато реално това се случи, котировките са значително над тези нива.

Основен фактор за това беше и фондовият пазар в САЩ, достигайки рекордно високи нива. Евентуална корекция в цените на акциите също би се отразила във възходяща посока в цената на зелената валута. След срещата през януари очаквам Джанет Йелън да запази посоката на движение, като към края на 2014 г. цялата прокрама QЕ3 да бъде напълно прекратена, смята специалистът.

Същевременно, фундаменталната картина в ЕС остава повече от тревожна. ЕЦБ забави значително по-агресивни действия и стимули за икономиките, което ще се отрази и на темпа на икономически растеж в региона. Това показват и доходностите на банките и цените на техните акции, сравнени с тези от САЩ.

Структурните проблеми пред единната валута остават, тревожни са и последните данни за индустриалното производство дори в Германия – основният двигател в ЕС. Това ще доведе неминуемо до провеждане на доста по-агресивна политика от Марио Драги, увеличаване на стимулите и съответно като резултат очаквам значително понижение в котировките на еврото.

През последните месеци възходящият тренд се запази, както срещу високо рискови валути, така и спрямо японската йена, където, въпреки че нямаше промяна в лихвените диференциали, се достигнаха рекордни стойности над предкризисните нива.

Основните печеливши от слабостта на еврото очаквам да са долар, норвежка крона и вероятно поради корекцията в индексите на азиатските пазари – японска йена.

Техническата картина на седмична графика също не е в полза на единната валута. На седмична база имаме образуван вече двоен връх, точно на ключово ниво на Фибоначи – 1.3826, като очаквам образуване на низходящ тренд с линия, атакувана от 2 спайка през последните 2 седмици, прогнозира Николов.

Първата важна зона, на която еврото ще срещне подкрепа, е 1.3500 – комбинация от психологическа зона и следваща техническа подкрепа.

След пробивът му очаквам в рамките на Q1-2014 да достигнем и до атака на 1.3180, а в летните месеци на следващата година – и нов опит за достигане на дъната от 2013 г. при 1.2720, завършва валутният специалист.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута