Доларът се повиши до петгодишен максимум спрямо йената, вследствие на спекулациите, че Фед ще продължи с политиката си на ограничаване на стимулите.

По-добрите данни за първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ за изминалата седмица до голяма степен съдействаха за това.

Зелените пари поскъпнаха до 104.84 йени,, или повишение от 0.5%. Според анализаторите доларът може да срещне сериозна съпротива при психологическата граница от 105 йени.

Поскъпването на долара става в момент, когато повечето от европейските пазари са затворени във връзка с коледните празници и търгуваните обеми са относително слаби.

Според редица пазарни наблюдатели продажбите на йени може да е печеливша стратегия и през следващата година, предвид на очакванията централната банка да продължи с политиката си на стимули и дори да ги увеличи.

„Различната политика на централната банка на САЩ и Япония е същинският фактор, който инициира спада на йената“, според Джон Дойл, валутен стратег в Tempus Inc, цитиран от Bloomberg.

Еврото поскъпна с 0.1% до 1.3692, като все още е под върха си от миналата седмица при нива от 1.3811. Търсенето на евро е изключително силно през последните седмици.

До петгодишен максимум спрямо йената се повиши и единната валута, регистрирайки най-високо ниво от 143.52 йени, или повишение от 0.5% за деня.

Нов исторически рекорд спрямо йената отбеляза швейцарският франк. Рано тази сутрин франкът поскъпна до нива над 117.70 йени. Швейцарската валута поскъпна и спрямо щатския долар връщайки си при нива на търговия под 0.8900.

Доларовият индекс се повиши минимално с 0.1% до 80.52 пункта..