Валутните спекуланти са повишили залозите си за поскъпване на долара до най-виското им ниво от два месеца насам - поредния бичи сигнал за щатската валута.

Стойността на нетните дълги позиции се е повишила до 17.1 милиарда долара за седмицата до 19 ноември, в сравнение с 14.46 милиарда долара през предходната седмица. Това е най-високото ниво на дългите позиции от 10 септември насам, според данни на Комисията за търговия с фючърси.

Особено големи са залозите при долара спрямо японската йена, които са на най-високото си ниво от шест години насам. Щатската валута се повиши днес до четиримесечен връх спрямо японската йена, достигайки близо до ключовото ниво от 102 йени за долар.

Очакванията за намаляване на стимулите от страна на Фед до голяма степен са в основата на прогнозираната сила за „зелените пари“.

„В момента се наблюдава завръщане на позитивните очаквания за щатския долар с всички тези спекулации за Фед“, според Джефри Халей, валутен стратег в Saxo Capital Markets, цитиран от CNBC.

„В момента са преодолени ключови нива на съпротива при долар-йена, като не би ме изненадало връщане при нива на търговия от 100 йени преди поскъпването на двойката към 105“, допълва още специалъстът.

Йената е втората най-зле представящата се валута за тази година, като понижението й възлиза на около 18%. Това поставя валутата малко зад индонезийската рупия, загубила 20% за посочения период.