След като вървяха в комплект в продължение на няколко месеца, доларът и йената отново са на път да се разделят, смятат анализатори, един от които дори прогнозира, че йената е на път да стигне нивото от 125 йени за долар.

Японската йена се върна на нивото от над 100 йени за долар за първи път от септември насам и остана на нива, невиждани от края на май. Това идва след буйния старт на годината с агресивното облекчаване на монетарната политика от страна на Япония, което обезцени йената с 20% спрямо долара само за пет месеца.

Долар-йена е една от най-търгуваните валутни двойки в света. Трейдърите се опитва да използват леките колебания в цената, като купуват и продават различни валути и правят предположение за това дали една валута ще поскъпне или ще поевтинее.

Напоследък анализаторите отново се настройват песимистично спрямо йената. Денис Гартман, който се занимава с търговия със суровини, смята, че спадът в цената на петрола, след споразумението за ядрената програма на Иран, показва колко слаба е йената в момента.

"Тази новина, сама по себе си, трябва да подкрепи йената, тъй като Япония е страната, която е най-сериозно уязвима от несигурността около цената на петрола" казва Гартман.

"Фундаменталните причини за агресивната експанзия на програмата за изкупуване на активи от страна на Централната банка на Япония надделява дори над тази фундаментална полза. В момента сме по-песимистично настроени относно йената от преди."

Таргетът на Гартман е 125 йени за долар - ниво, което не е достигано в последните 11 години. Танос Вамвакидис от Bank of America Merrill Lynch е още един от защитниците на тази търговия, изтъквайки като причина разликата в политиката между двете централни банки.

Вероятността Федералният резерв на САЩ да обяви, че ще ограничи изкупуването на облигации през следващата година, е по-голяма от всякога. Това би дало на щатските инвеститори причина да върнат парите си в САЩ, като лихвените проценти се очаква да се оттласнат от сегашните си рекордно ниски нива.

"Харесва ми дългата позиция при долар-йена," казва Вамвакидис пред CNBC. "Това е позиция, която се завръща, на фона на очакванията, че Централната банка на Япония ще продължи да пдокрепя нетрадиционната политика, докато Фед ограничава стимулите за икономиката."

Протоколът от срещата на борда на директорите на Централната банка на Япония през октомври показва, че някои членове очакват рискове за икономиката и имат песимистични нагласи относно достигането на таргета от 2% инфлация. Този таргет бе зададе през януари.

Основаната инфлация, данни за която се очакват в петък, вероятно е нараснала до 0.9% на годишна база през октомври, според проучване на Reuters. Това би бил ръст в пети пореден месец, както и най-голямото повишение на годишна база от ноември 2008 г.

Въпреки това от Credit Suisse смятат, че четвъртото тримесечие на 2013 г. ще бъда със слаба икономическа активност в Япония, като ползите от евтината йена започват да намаляват. Така от банката очакват Централната банка на Яония да продължи да обезценява йената и през 2014 г.

От швейцарската банка пък смятат, че може би сега е моментът доларът да тръгне нагоре.

"Ние сме бичи настроени спрямо долара и сега смятаме, че дългоочакваният ръст при щатската валута може би е на път да започне," казват от Credit Suisse. "Оставаме бичи настроени в средносрочен план спрямо акциите в Япония и мечи настроени спрямо йената."

От банката очакват следващото повишение при долар-йена да бъде около 103.10, след което двойката да достигне до около 110.60.