Търсим засилване на темповете на растеж. Виждаме сериозен потенциал за това в износа от индустриалния сектор. Ето защо внимателно наблюдаваме другите икономики в Централна и Източна Европа за възстановяване на растежа и търсим нови пазари за българските продукти. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на годишната конференция на Euromoney за ЦИЕ.

Насочили сме поглед и към азиатските пазари и Китай, където също внимателно следим развитието на икономическата ситуация. Всички правителства в ЦИЕ говорят за възстановяването на икономиката, но малко от тях вземат мерки в подкрепа на този процес, смята Бобева.

Критикуват ни за това, че правим големи социални разходи, увеличавайки пенсиите и минималната работна заплата в България, но ние можем да си позоволим такива мерки в подкрепа на икономиката, заради фискалната стабилност и стабилната банкова система в страната. А мерките в подкрепа на вътрешното търсене засилват и икономическия растеж, посочи вицепремиерът, цитирана от Дарик.

Тя каза, че се планира да се засили привличането на инивестиции, като приватизираме Българската фондова борса и Централен депозитар през тази година. Процесът вече е в ход и това ще бъде най-голямата приватизационна процедура в България за 2014 г. Опитът досега показа, че въвеждането на стимули за противодействие на кризата помага много.

По думите на Бобева основната реформа, която правителствата трябва да предприемат, за да противодействат на корупцията и бюрокацията в региона на ЦИЕ, е ускоряване на въвеждането на електорнно управление. Вицепремиерът подчерта, че няма планове за промяна на политическата система в България. Ние имаме демокрация, като всички правителства направиха грешки по време на кризата, но това кара хората и бизнесът да са по-критични, което е добре, според Бобева.