Политическата история е суховата материя. Трудно е хората да вникнат дълбоко в дребните подробности на най-високопоставените държавни длъжности. Това е и поредното свидетелство за уменията на филмовия режисьор Стивън Спилбърг и неговия последен проект „Линкълн“, който не само че получи 12 номинации за Оскар (и две награди) но и има приходи в размер на 275 млн. долара. Една трета от тези средства са генерирани извън САЩ, където ще още по-трудно да се продаде филм за американската история.

Невероятните способности на Спилбърг да разказва увлекателни истории са му помогнали да стане най-влиятелната знаменитост в САЩ. В най-новото издание на годишната класация на Forbes и E-Score, която е базирана на проучване, направено от E-Poll Market Research, Спилбърг получава резултат от 47 за влиятелност, което означава, че 47% от населението в САЩ смята, че той е влиятелен. Така Спилбърг изпреварва миналогодишния победител в класацията Опра Уинфри.

Уинфри изглежда, че е излязла малко извън общественото полезрение. Нейният резултат през миналата година бе 49; тази година 45% от американците смятат, че тя е влиятелна. Това може би се дължи на факта, че Уинфри в момента действа повече зад кулисите на своята телевизия OWN.

Вижте още: Има едно нещо, което всички успели хора не правят

Третото място в класацията на Forbes/E-Score е за Джордж Лукас. Режисьорът почти не снима филми вече. След като продаде LucasFilm на Disney той обръща повече внимание на новата си съпруга Мелъди Хобсън и тяхната дъщеря. Сагата Междузвездни войни обаче е на път да получи нов живот и цялото внимание на медиите на почитателите насочени към света, който той създава, запазват Лукас в общественото полезрение. Следващата серия от филма се очаква да излезе по кината през 2015 г.

Друг филмов режисьор Рон Хауърд се нарежда на четвърто място в класацията с резултат от 41. За съжаление това влияние не помага на Хауърд за посещаемостта на последния му филм „С пълна газ“. Филмът получи добри оценки от критиката но приходите му са едва 90 млн. долара в световен мащаб.

Челната петица на на-влиятелните знаменитости се оформя от още един режисьор – Мартин Скорсезе. Той получава сериозно внимание за тазгодишните Оскари със своя филм „Вълкът от Уолстрийт“. Леонардо Ди Каприо, който в главната роля пък спечели Златен глобус за играта си. Приходите от филма в световен мащаб за момента са 100 млн. долара.

Шестата позиция е за доктор Мехмет Оз с 40%. Доктор Оз е протеже на Опра Уинфри и все още е считан за влиятелен въпреки спорните му твърдения като това, че ябълковия сок съдържа опасни нива на арсен. (Не съдържа).

Веднага след него се нарежда телевизионната водеща Барбара Уолтърс с 37%. Въпреки че вече не е толкова активна Уолтърс все още е доста влиятелна. Тя ще се оттегли от популярното телевизионно предаване The View през тази година.

Вокалистът на U2 Боно също е смятан от 37% от американците за влиятелен. През годините той се превърна в много повече от музикант. Той е политически активист и инвеститори, чиято компания Elevation Partners има дялове във Facebook и Forbes.

Вижте още: 14 общи черти на успелите хора

Деветата позиция е за Стан Лий също с 37%. Лий обикновено не попада в тази класация, но авторът на комикси е създател на някои от героите в едни от най-популярните филми в последните години.

Челната десетка се оформя от Ръш Лимбау, за когото 36% от американците смятат, че е влиятелен. Гласът на дясното политическо пространство все е много влиятелен...и богат. Според Forbes той е спечелил 66 млн. долара през миналата година.